23 Ιουνίου, 2024

Σημεία ομιλίας Δ. Καρέλλα για ΚΕΑ

Με τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Καρέλλα, ολοκληρώθηκε η διήμερη συνάντηση ανάμεσα σε διοικητικούς εκπροσώπους 23 κρατών – μελών της ΕΕ που εφαρμόζουν προγράμματα Ελάχιστου Εισοδήματος αντίστοιχα με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Ο κ. Καρέλλας είχε την ευκαιρία να σχολιάσει τα συμπεράσματα από τη συνάντηση, στα οποία υπήρχε και η καταγραφή των καινοτομιών του ΚΕΑ ως καλή πρακτική προς υιοθέτηση. Μια από αυτές είναι η άμεση διασταύρωση 7 διαφορετικών δημόσιων βάσεων δεδομένων, το οποίο αποτελεί και πρόγραμμα επιβεβαίωσης των κάθε φορά στοιχείων του δικαιούχου του ΚΕΑ. Μια δεύτερη, η χρήση προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας για το 50% του χρηματικού επιδόματος ώστε να διοχετεύεται στα θεσμοθετημένα κανάλια της αγοράς, μειώνοντας τη φοροδιαφυγή και τονώνοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο κ. Καρέλλας είχε επίσης την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος και οι συνέργειές του με την πολιτική μείωσης της ανεργίας και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων (αύξηση κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις, προστασία από αυθαίρετες απολύσεις, μείωση της αδήλωτης εργασίας) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν οδηγήσει στη μείωση των δικαιούχων του ΚΕΑ από περίπου 700.000 σε 470.000 και τη μείωση των δεικτών φτώχειας για το έτος 2017 σε επίπεδα προ κρίσης: κίνδυνος φτώχειας 18,5% από 20,1% το 2009 και παιδικής φτώχειας  στο 22,7% από 23,0% το 2009.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι τα σχέδια για την επόμενη μέρα του ΚΕΑ περιλαμβάνουν την αύξηση κατά 11% του επιδόματος και την αύξηση στο 20% των ανέργων του ΚΕΑ, που θα προωθούνται με σχεδόν αυτόματο τρόπο σε όλα τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο