13 Ιουνίου, 2024

Σημεία από την απάντηση επί προσωπικού του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη στον Πρόεδρο της «Νίκης» Δημήτρη Νατσιό, κατά τη συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και της επίμαχης τροπολογίας για τους μετανάστες, στην Ολομέλεια της Βουλής

«Ο κύριος Πρόεδρος στον οποίο θα απαντήσω με σεβασμό, διότι σέβομαι την ιδεολογική και πολιτισμική του συγκρότηση, δεν έχει καταλάβει κατά τη γνώμη μου τίποτα από αυτήν την τροπολογία. Και η κριτική όλη που ασκήσατε αναιρεί τα ίδια σας τα επιχειρήματα και θα προσπαθήσω να σας το αποδείξω με τη σειρά. Και επειδή ξεκινήσατε με τα αρχαία ελληνικά, θα σας πω και εγώ ένα αρχαίο ελληνικό. «Πλάτων εστί φίλος, φιλτάτη δε η αλήθεια». Και θα το παραφράσω, «Νατσιός εστί φίλος, φιλτάτη δε η αλήθεια». Όλα όσα είπατε, δεν το θεωρώ ότι είναι προϊόν κακοπιστίας. Στην προκειμένη περίπτωση είναι προϊόν παντελούς άγνοιας».

 

«Ποιος σας είπε ότι με αυτήν την τροπολογία σκοπεύουμε να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα; Σας το έχω πει εγώ; Αντιθέτως, ενώ υποτίθεται ότι σας νοιάζει τόσο το δημογραφικό, δεν είχατε να πείτε μία αναφορά σε 20 λεπτά ομιλίας, για το ότι σε αυτό το νομοσχέδιο επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες κατά 9 μήνες. Είναι ή δεν είναι κύριε Πρόεδρε της «Νίκης» έμπρακτη πολιτική ενίσχυση του να γενούν οι Έλληνες παιδιά η επέκταση του επιδόματος μητρότητας;  Για αυτό σήμερα δεν είχατε να πείτε κάτι. Άρα, η πραγματική σας αγωνία για το δημογραφικό, δεν θέλω να σας αδικήσω, είναι ολίγον υποκριτική. Γιατί κάποιος που νοιάζεται για το δημογραφικό, το πρώτο για το οποίο νοιάζεται είναι η μάνα. Για τη μάνα σήμερα δεν είχατε ούτε ένα δευτερόλεπτο».

 

«Πάμε όμως στα επιχειρήματά σας. Είπατε ότι εμείς λέμε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Πότε το είπαμε αυτό; Το γεγονός ότι Έλληνες δεν πάνε να κάνουν αγροτικές εργασίες ή εργασίες τύπου οικιακού βοηθού ή λαντζέρηδες σε εστιατόρια, που είναι εργασίες που όσο και αν έχουμε προσπαθήσει μέσω της ΔΥΠΑ και με προγράμματα επιδοτούμενα να βρούμε εργατικό δυναμικό από το εγχώριό μας δυναμικό δεν τα έχουμε καταφέρει, σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες; Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι Ιταλοί. Είναι τεμπέληδες οι Ιταλοί; Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι Γάλλοι. Είναι τεμπέληδες οι Γάλλοι; Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι Ισπανοί. Είναι τεμπέληδες οι Ισπανοί; Εάν το επιχείρημά σας είναι αυτό είναι ένα πολύ αδύναμο επιχείρημα».

 

«Πάω όμως τώρα στην ουσία. Το επιχείρημα δεν είναι οι τεμπέληδες. Το επιχείρημα είναι τι συμβαίνει στις κοινωνίες που ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο. Στις κοινωνίες που ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο ισχύει μια ιστορική σταθερά. Όταν ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των εθνών, τις εργασίες τις πιο σκληρές τις κάνουν οι νεοεισερχόμενοι. Ξέρετε που το ξέρουμε αυτό; Από την αρχαία Αθήνα που τις εργασίες αυτές τις κάνανε οι δούλοι ή οι μέτοικοι, από τη Ρώμη που τις εργασίες αυτές τις κάνανε μόνο οι δούλοι ή οι ξένοι και έτσι μπήκαν οι Γότθοι και άλλοι βάρβαροι στην Αυτοκρατορία και κανένας δεν διανοήθηκε ποτέ ότι η Ρωμαίοι ήταν τεμπέληδες. Απλώς υπάρχει μια ιστορική σταθερά. Αυτό είναι όλο. Και αυτή η ιστορική αδήριτη πραγματικότητα συμβαίνει και στην Ελλάδα. Δεν είμαστε η εξαίρεση που δεν πηγαίνουμε στα χωράφια. Είμαστε ο κανόνας. Και για αυτό το λόγο όλες οι χώρες στην Ευρώπη διαγωνίζονται σήμερα για το ποια θα βρει γρηγορότερα εργατικά χέρια και ναι, και από μετανάστες».

 

«Είπατε, ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για το μέλλον και ενδιαφερόμαστε για τις επόμενες εκλογές. Μάλλον δεν παρακολουθείτε τη σχετική συζήτηση. Ακριβώς επειδή ενδιαφερόμαστε για το μέλλον φέρνουμε αυτήν την τροπολογία. Η τροπολογία έχει προφανές πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση και έχω και εγώ προσωπικό πολιτικό κόστος. Γιατί δεν διστάζω να την φέρω όμως; Διότι για μένα ισχύει και ένα άλλο αρχαιοελληνικό ρητό από τον Όμηρο. «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».

Καλές είναι οι διαφωνίες για να πάρετε ψήφους στο μεταναστευτικό, αλλά το πως θα λυθεί το έλλειμα εργατικών χειρών δεν σας αφορά και ξέρετε κάτι; Είναι και σφόδρα αντιπατριωτική η θέση σας και θα σας αποδείξω και το γιατί».

 

«Δεν είναι πατριωτισμός να είναι ισχυρή η ελληνική οικονομία; Χωρίς ισχυρή ελληνική οικονομία θα έχουμε ισχυρή εθνική άμυνα; Θα έχουμε ισχυρή εξωτερική πολιτική; Θα μπορούμε να δίνουμε επιδόματα μητρότητας για να κάνουν παιδιά οι Έλληνες; Για να λυθεί το δημογραφικό; Εγώ ισχυρίζομαι ότι αν μεταξύ των δυο μας κάποιος υπηρετεί το εθνικό συμφέρον σήμερα, είμαι εγώ και όχι εσείς. Εσείς για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιοθηρίας αδιαφορείτε για το οικονομικό μέλλον της χώρας».

 

«Είπατε ότι ενθαρρύνουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το ακριβώς ανάποδο. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός δεν καταπολεμάται με τη μαύρη εργασία, καταπολεμάται με τη νομιμότητα. Η ενθάρρυνση της μαύρης εργασίας, την οποία εσείς θέλετε καταψηφίζοντας την τροπολογία, ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί προφανώς ο εργοδότης που μπορεί να έχει έναν λαθρομετανάστη εργαζόμενο χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς ελάχιστο μισθό, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, χωρίς τίποτα, έχει φτηνότερη εργατική παροχή εργασίας από έναν διπλανό του που θα έχει έναν νομιμοποιημένο μετανάστη που θα πρέπει να του πληρώνει άδειες, να του πληρώνει ένσημα, να του πληρώνει φόρους. Άρα, εσείς ενθαρρύνετε με την καταψήφισή σας τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

 

«Και πάμε και στο μείζον επιχείρημα. Ότι θα είναι προσκλητήριο το να έρθει εδώ «κάθε καρυδιάς καρύδι». Ξέρετε γιατί η διάταξη αυτή δεν θα είναι φάρος για να φέρει και άλλους;  Γιατί πολύ απλά, θα σας το εξηγήσω με οικονομικούς όρους, αν σε μια χώρα βάλεις φόρο 20 και στη διπλανή έχει 15, ο επενδυτής θα επιλέξει κατά κανόνα αυτή που έχει 15 γιατί θέλει να πληρώνει λιγότερο φόρο. Έτσι συμβαίνει στο μεταναστευτικό. Σήμερα η Ελλάδα έχει 7 χρόνια παραμονής με βεβαία χρονολογία για να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα και με την παρούσα τροπολογία γίνεται άπαξ τρία χρόνια. Γιατί λοιπόν να μην πάει κάποιος κατευθείαν στην Ιταλία που έχει δύο χρόνια αφού το κριτήριό του θα είναι τα νομιμοποιητικά έγγραφα;  Γιατί να μην πάει στην Ισπανία που έχει πάγια διάταξη τρία χρόνια αφού το κριτήριό του είναι τα νομιμοποιητικά έγγραφα;».

 

«Η τροπολογία αυτή και το λέω τώρα στον ελληνικό λαό με αίσθημα ιστορικής και εθνικής ευθύνης, υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον. Γιατί υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον;  Γιατί προσπαθεί να βάλει τάξη σε δυο πράγματα. Το πρώτο, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί στην οικονομία, στην καταστροφή που δημιουργεί στην οικονομία.  Και δεύτερον, γιατί εκτός όλων των άλλων αποτελεί μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας. Είπατε ότι ένας που είναι σήμερα λαθρομετανάστης θα πάει να δηλωθεί, θα πάρει τα χαρτιά του και μόλις χάσει τη δουλειά του θα ξαναγίνει λαθρομετανάστης. Αυτό είναι το επιχείρημά σας. Άλλη μια απόδειξη ότι ούτε έχετε καταλάβει την τροπολογία, ούτε έχετε καμία σχέση με το ζήτημα.  Και θα εξηγήσω και το γιατί. Ο λαθρομετανάστης είναι λαθρομετανάστης γιατί είναι κρυφός. Από την ώρα που θα πάει και θα βάλει το διαβατήριό του σε μια πλατφόρμα και θα πει ποιος είναι και θα ξέρει το κράτος τη διεύθυνσή του και τα στοιχεία του, μπορεί να ξαναγίνει κρυφός; Δεν μπορεί γιατί την ώρα που μπαίνει στη πλατφόρμα και δίνει το διαβατήριό του έπαψε να είναι κρυφός.  Είναι πλέον φανερός. Και το μόνο που θα πάθει εάν χάσει την άδεια διαμονής θα είναι πλέον να απελαθεί κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει σήμερα γιατί σήμερα είναι λάθρος, είναι άγνωστος. Άρα, αν το δείτε από πλευράς δημοσίας τάξης και ασφάλειας προφανώς όποιος ανησυχεί για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια προτιμάει να μειωθούν οι λάθρο και να αυξηθούν οι φανεροί».

 

«Κανένας μας και σίγουρα εγώ δεν είπα ότι θα λύσουμε το δημογραφικό με τους μετανάστες. Είπα στην πρωτολογία μου ότι θα λύσουμε το δημογραφικό μόνοι μας γεννώντας Ελληνόπουλα, ένα πολύ μικρό κλάσμα στις κοινωνίες μπορεί να προέρχεται από τις μεταναστευτικές ροές. Αν αυτό αυξηθεί πολύ, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συνοχής, για αυτό και δεν υποστηρίζω ποτέ αυτή τη λύση».

 

«Η Κυβέρνησή μας λαμβάνει πολλά μέτρα για το δημογραφικό. Ορισμένα από αυτά είναι μέσα σε αυτή την τροπολογία, σε αυτό μάλλον το νομοσχέδιο, τα οποία διέλαθαν της προεδρικής σας προσοχής. Και το μόνο που κάνατε, ήταν να κατηγορήσατε εμάς ότι ενδιαφερόμαστε για τις επόμενες εκλογές και εσείς αφιερώσατε 3,5 λεπτά να απευθύνετε προσκλητήριο ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές. Αδιαφορήσατε για τη μάνα που παίρνει 9 μήνες παραπάνω επίδομα μητρότητας ενώ πριν δεν έπαιρνε, αλλά ενδιαφερθήκατε για το πως θα πάρετε καλύτερο ποσοστό στις ευρωεκλογές. Άρα, αν μεταξύ των δυο μας, κύριε Πρόεδρε, κάποιος μέσα στην αίθουσα έκανε εύκολη πατριδοκαπηλία και δημαγωγία δεν είναι η Νέα Δημοκρατία.  Είναι η «Νίκη» και ο κύριος Νατσιός».

 

Δείτε το βίντεο στο σχετικό link:

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο