19 Ιουνίου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Σχεδόν 100.000 οι συνταξιούχοι που δήλωσαν οτι εργάζονται

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου καλεσμένος στο ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Χρήστο Κούτρα, μίλησε για τις συντάξεις με οφειλές, τις συντάξεις χηρείας, το ΤΕΚΑ, το επίδομα μητρότητας αλλά και την απασχόληση συνταξιούχων.

 

Σύνταξη με οφειλές

Ο Υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν αφορά τους μισθωτούς οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη τους ανεξάρτητα από την καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες τους. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία αυξάνεται από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ το όριο οφειλών προκειμένου κάποιος να μπορεί να δικαιούται να λάβει σύνταξη του (από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ). Οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση είναι να μην έχουν καταθέσεις που να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ και να έχουν πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια. Το 60% της σύνταξής τους θα παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ μέχρι η οφειλή τους να φτάσει στα παλαιά όρια και, εν συνεχεία, θα μπαίνουν όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες στις 60 δόσεις.

 

Συντάξεις χηρείας

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.  Σύμφωνα με το νόμο μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη, είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%.  Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί πως  ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία.

 

ΤΕΚΑ

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός πρόκειται στην ουσία για έναν προσωπικό κουμπαρά και αφορά όλα τα άτομα τα οποία ασφαλίστηκαν από τα τέλη του 2021 και μετά για τα οποία η συμμετοχή είναι υποχρεωτική ενώ, προαιρετικά μπορούν να το επιλέξουν και οι γεννημένοι μέχρι το 1987. Αυτή τη στιγμή οι νέοι που έχουν εγγραφεί είναι κάτι λιγότερο από 400.000 και πάνω από 140.000 είναι οι εργοδότες. Στην παρούσα φάση ετοιμάζεται το βασικό χαρτοφυλάκιο το ΤΕΚΑ και μετά το 2026 θα υπάρχουν τρία χαρτοφυλάκια, ένα με λίγο μεγαλύτερο ρίσκο και ένα με πιο χαμηλό. Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε οτι όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο των επενδύσεων των αποθεματικών τόσο μεγαλύτερη και η απόδοση αλλά σε κάθε περίπτωση το κεφάλαιο είναι διασφαλισμένο καθώς το κράτος εγγυάται ότι η σύνταξη η οποία θα παρασχεθεί θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στην πραγματική αξία των εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος.

 

 

Για το επίδομα μητρότητας

Για τα επιδόματα μητρότητας ο Υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι κατά την προηγούμενη τετραετία επεκτάθηκαν χρονικά, από έξι σε εννέα μήνες για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και πλέον χορηγούνται για πρώτη φορά και στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες στο ύψος το κατώτατου μισθού (830 ευρώ) για εννέα μήνες. Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι λόγω προβλήματος στο σχετικό λογισμικό της ΔΥΠΑ για τις αυτοαπασχολούμενες, το οποίο όμως έχει ήδη διορθωθεί, υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση, όμως από χθες έχουν αρχίσει να καταβάλλονται και πάλι τα επιδόματα κανονικά.

 

Απασχόληση συνταξιούχων

Πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει το δικαίωμα στους συνταξιούχους που επιθυμούν, να εργαστούν κανονικά χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξη τους και με την απόδοση ενός πόρου υπέρ ΕΦΚΑ ύψους 10% επί του μισθού. Το μέτρο αυτό το έχουν υποδεχτεί θετικά ήδη σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονται απολαμβάνοντας υψηλότερο εισόδημα τώρα αλλά και αργότερα καθώς όταν αποφασίσουν να βγουν οριστικά στη σύνταξη αυτή επανυπολογίζεται και είναι προσαυξημένη.

 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης

https://www.youtube.com/watch?v=bchW_BGrdeo

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο