23 Ιουλίου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την αναγκαιότητα συνέχισης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ανέδειξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στο 23ο συνέδριο του «Capital Link Invest in Greece Forum» στη Νέα Υόρκη με θέμα: «Μια νέα εποχή – Μια νέα κατεύθυνση για την Ελλάδα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου: «Παρά τον αναπόφευκτο αντίκτυπο της πανδημίας και παρά τις αρνητικές συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική προστασία».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, στη νέα εργατική νομοθεσία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν «στη ρύθμιση της εργασίας μέσω πλατφορμών, της τηλεργασίας, τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας και την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα καταγράφει με λεπτομέρεια το χρόνο εργασίας σε πραγματικό χρόνο. Περαιτέρω, αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή και περιλαμβάνονται διατάξεις με στόχο τη διευκόλυνση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις νέες ρυθμίσεις της νομοθεσίας που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού διχτύου ασφαλείας, καθώς και την ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά. Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι η ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας: στην πρώτη περίπτωση, των πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και στη δεύτερη των μητέρων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (TEKA), επισημαίνοντας ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση στοχεύει στη μείωση της έκθεσης του ασφαλιστικού συστήματος στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, στην αύξηση των αποταμιεύσεων, οι οποίες θα επενδυθούν σε σημαντικό βαθμό στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντας την ανάπτυξη, στην παροχή αντικινήτρων για ανασφάλιστη εργασία και στην παροχή υψηλότερων συντάξεων στις επόμενες γενιές».

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα τα οποία δεν άφησαν κανέναν απροστάτευτο, παρά τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους. Επί του παρόντος, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν καλές, λόγω και των αναμενόμενων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η διάρκεια του πολέμου, ένα διαδοχικό εξωγενές σοκ θα κρίνει πολλά, ωστόσο η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι ευοίωνη», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

«Το ποσοστό ανεργίας, παρότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το “brain drain” της τελευταίας δεκαετίας σε “brain gain. Ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα με την διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο