15 Ιουνίου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Οι Κυβερνήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ιδίως των εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη οικογενειών και νέων ζευγαριών, καθώς και για την προστασία των ηλικιωμένων

 

Συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO)

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, εκπροσώπησε την Κυβέρνησηστην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Μαΐουστη Στοκχόλμημε θέματα: i) τις αναγκαίες εργασιακές δεξιότητες σε μια περίοδο μεγάλων τεχνολογικών και κλιματικών αλλαγών και ii) την αντιμετώπιση των προκλήσεων της δημογραφικής γήρανσης.

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη οικονομίατροποποιούν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας ταχύτατα και διαρκώς, με αποτέλεσμα την αύξηση του χάσματος δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς. Σημείωσε πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν αρκεί να παρέχει τεχνικές δεξιότητες στους νέους μας, αλλά πρέπει να τους μάθει πώς να αποκτούν νέες δεξιότητες διαρκώς.

Οι κυβερνήσεις, συνέχισε, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη  διαρκή αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, και ιδίως των εργαζομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν δικά τους προγράμματα κατάρτισης όπως έχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις.Τέλος, οκ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ομάδων ατόμων που υποεκπροσωπούνται, όπως οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και οι νόμιμοι μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της δημογραφικής γήρανσης που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν σε σχεδιασμό πολιτικών τριών αξόνων: i) την προσαρμογή των συνταξιοδοτικών τους συστημάτων, ii) την προώθηση της ενεργούς γήρανσης και την κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων και iii) τη στήριξη οικογενειών και νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τσακλόγλου, έχει ήδη προβεί στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, με την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην βάση του προσδόκιμου ζωής, την παύση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση με τη σύσταση του Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για τους νέους εργαζομένους. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους παραμένουν για περισσότερα έτη στην εργασία, ενώ δόθηκαν κίνητρα εργασίας μειώνοντας την περικοπή της σύνταξης από 60 σε 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους.

Τέλος, ο Υφυπουργός, έδωσε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των οικογενειών και των νέων ζευγαριών κάνοντας αναφορά στις πολιτικές που θεσμοθετήθηκαν την τελευταία τετραετία όπως τα προγράμματα στέγασης νέων ζευγαριών, το επίδομα γέννας, η αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η δημιουργία του θεσμού των «νταντάδων της γειτονιάς», η αύξηση των γονεϊκών αδειών, η αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο