20 Ιουνίου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Ο εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ εξυπηρετεί τον πολίτη

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ κινείται σε πολλούς άξονες με επίκεντρο τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης του πολίτη, που κατά γενική ομολογία σε πολλές περιπτώσεις δεν βρίσκεται ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στη Bουλής, στην συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση».

«Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «πραγματοποιείται ένα ακόμα βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση, την αναβάθμιση του Οργανισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών: επιδιώκεται αφενός ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός, μέσω της αναβάθμισης του στελεχιακού δυναμικού, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αποστολής του ΕΦΚΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αφετέρου ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός του Φορέα με την εισαγωγή στοιχείων επιβράβευσης και λογοδοσίας, μέσω της μέτρησης της απόδοσης και μηχανισμών ελέγχου».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – και στην Κυβέρνηση συνολικά – καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μετασχηματιστεί από αργοκίνητο γίγαντα σε ψηφιακή μηχανή».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «τα προβλήματα που καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε δεν είναι καινούρια ούτε εμφανίστηκαν ξαφνικά. Σχετίζονται με τον τρόπο που οικοδομήθηκε ο ΕΦΚΑ. Η οργανωτική ενοποίηση δεν συνοδεύτηκε από ενοποίηση κανόνων και παροχών. Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική παρέμβαση στον ΕΦΚΑ προκειμένου:

  • να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις των πολιτών για υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων,
  • να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και διοικητική αυτονομία για άμεση λήψη αποφάσεων,
  • να απλοποιήσει τη λειτουργία προμηθειών.
  • να διαχειριστεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό, επιβραβεύοντας τους εργατικούς υπαλλήλους και εντείνοντας τον έλεγχο σε όσους δεν ανταποκρίνονται στα εργασιακά τους καθήκοντα, αλλά και αξιοποιώντας ανθρώπινους πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα.
  • να αξιοποιήσει πιο αποδοτικά για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των ασφαλισμένων τη σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτει».

«Ολόκληρος ο ΕΦΚΑ πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου, για να συμπληρώσει ότι «είναι χρέος της Πολιτείας να παράσχει τα μέσα και τους ανθρώπινους πόρους για να αναβαθμιστεί ο Φορέας στα μάτια όλων των Ελλήνων πολιτών.

Και οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ αξίζουν καλύτερες συνθήκες αλλά και οι πολίτες αυτής της χώρας αξίζουν καλύτερες υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σ’ αυτή την αίθουσα που διαφωνεί με αυτό. Το παρόν νομοσχέδιο παρέχει τα εφόδια για να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο