13 Απριλίου, 2024

Ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης

«Ξεκινώντας την πρώτη μου ομιλία στη νέα σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων θα ήθελα να ευχηθώ ιδιαίτερα καλή επιτυχία ως παλαιότερος πια συνάδελφος, στους νεότερους συναδέλφους και ιδιαίτερα στους νεοεκλεγέντες. Εύχομαι να έχουμε μία πολύ καλή θητεία και μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία για το καλό του τόπου και του ελληνικού λαού.

 

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω από το βήμα αυτό τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη –  να του ευχηθώ και χρόνια πολλά για σήμερα – για το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη κυβερνητική του θητεία μου εμπιστεύεται ένα πάρα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, μετά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που μου είχε εμπιστευτεί την προηγούμενη φορά.

 

Είμαι πολύ υπερήφανος και πολύ ευτυχής για αυτήν του την εμπιστοσύνη και δεσμεύομαι όπως έκανα και την περασμένη φορά, ότι θα κάνω ό,τι μπορώ περισσότερο και θα εργαστώ όσο πιο σκληρά μπορώ για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του και της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και σε αυτή μου τη θητεία στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Η πολιτική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα απολύτως μετρήσιμο μέγεθος. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι μόνο θεωρία. Άκουγα πριν τον κύριο Παππά που έλεγε διάφορες θεωρίες. Η Αριστερά συχνά λέει ότι οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια και ότι οι αριθμοί δεν μιλάνε για τους ανθρώπους. Κάνει λάθος η Αριστερά  σε αυτό. Όλοι οι αριθμοί από πίσω τους κρύβουν ανθρώπινες ιστορίες.

 

Όταν λέμε παραδείγματος χάρη ότι τον Ιούνιο του 2019, τον τελευταίο κυβερνητικό μήνα θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία ήταν 17% και τον Μάιο του 2023, τον τελευταίο μήνα της προηγούμενης κυβερνητικής μας θητείας, η ανεργία ήταν 10,8%, δηλαδή 7 μονάδες κάτω, αυτός ο αριθμός από πίσω του έχει πάνω από 300,000 ανθρώπους που βρήκαν δουλειά. Δεν είναι απλώς ένας αριθμός. Είναι 300 χιλιάδες άνθρωποι που απέκτησαν αξιοπρέπεια. Είναι 300 χιλιάδες άνθρωποι που μπορούσαν να έχουν χρήματα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της οικογενείας τους. Είναι 300 χιλιάδες άνθρωποι που μπορούσαν να συνεχίσουν τα όνειρα της ζωής τους. 

 

Όταν λέγαμε ότι τον Ιούνιο του 2019 παραλάβαμε στον ΕΦΚΑ 125 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, σήμερα είναι 32 χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις. Αυτή η διαφορά των 100 χιλιάδων συντάξεων είναι πραγματικές ιστορίες πραγματικών ανθρώπων. Είναι άνθρωποι που πια δε διαμαρτύρονται ότι το κράτος δεν τους δίνει τα χρήματά τους, είναι άνθρωποι που μπορούν να βάλουν τη ζωή τους σε τάξη. Ήταν περίπου το 2020, όταν τότε η Υπηρεσία του ΕΦΚΑ ανακάλυπτε σε σάκους χιλιάδες αιτήσεις συντάξεων που δεν είχαν καταγραφεί στο σύστημα. Κι έγινε ολόκληρη ομάδα εργασίας τότε στον ΕΦΚΑ για να καταγράψουν αυτές τις χιλιάδες συντάξεις από τους σάκους.

 

Όταν λέμε ότι το 2019 παραλάβαμε βασικό μισθό 650 ευρώ για να τον παραδώσουμε τον Απρίλιο του 2023 στα 780 ευρώ, αυτό δεν είναι ένας απλός αριθμός, αλλά είναι και πάλι η πραγματική ζωή των πραγματικών ανθρώπων.

 

Εύχομαι σε αυτή τη νέα μας θητεία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει διδαχθεί από την πρόσφατη πανωλεθρία του στις εκλογές. Άκουσα πριν τον κύριο Παππά να λέει ότι η αιτία που νίκησε η Νέα Δημοκρατία ήταν η διάσπαση της «προοδευτικής ψήφου». Λάθος. Αν αθροίσετε τις ψήφους όλων των κομμάτων τα οποία εσείς τα ονομάζετε «προοδευτικά» με τον δικό σας αυθαίρετο προσδιορισμό -είμαι βέβαιος πως πολλά από τα κόμματα αυτά δε θα θέλουν να συναθροιστούν μαζί σας-, πάλι σας έχουμε κερδίσει στις εκλογές.

Πρέπει να σας απασχολήσει όχι γιατί η λεγόμενη «προοδευτική ψήφος» διασπάστηκε, αλλά γιατί η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε μία τόσο ευρεία υποστήριξη από τον ελληνικό λαό, ενώ σε σας έστειλε ένα τόσο ηχηρό μήνυμα.

 

Και πιστεύω ότι ο κυριότερος λόγος είναι αυτός που λένε τώρα μετεκλογικά τα στελέχη σας στην τηλεόραση. Ότι δηλαδή ήσασταν μακριά από την πραγματικότητα της κοινωνίας. Κοινώς ότι δεν είχατε ιδέα τι γίνεται στον κόσμο. Όταν σας λέγαμε για τα νούμερα αυτά που μόλις προηγουμένως ανέφερα,  η μόνιμη επωδός ήταν ότι αφορούν αριθμούς και όχι ανθρώπους.  Η κάλπη απέδειξε ότι αφορούν ανθρώπους και αριθμούς.

 

Εύχομαι η συζήτηση αυτή την τετραετία να γίνει με πραγματικούς όρους.  Και η κριτική σας να γίνει επί πραγματικών πολιτικών. Και αυτό θα είναι η αληθινή ωφέλεια για τον ελληνικό λαό. 

 

Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα τέλεια, προφανώς και δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Όμως, είναι τελείως βέβαιον ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία από όλα είναι να μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα.

 

Όλοι στην αίθουσα αυτή έχουμε έρθει για να δώσουμε μια μάχη υπέρ του ελληνικού λαού. Σίγουρα διαφωνούμε, αλλιώς θα ήμασταν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Δεν είμαστε όμως εχθροί, είμαστε απλώς πολιτικοί αντίπαλοι. Και αν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε ανθρώπινα σίγουρα θα βρούμε λύσεις. 

 

 Εχθές ο κύριος Πρωθυπουργός στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων ανακοίνωσε μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που έχω αποφασίσει να λάβω ως νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Θέλω όμως πριν πω αυτό να πω κάτι για τους προκατόχους μου.  Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος υπήρξε ένας άξιος Υπουργός Εργασίας. Τα βασικά εργαλεία που σήμερα εγώ ως νέος Υπουργός Εργασίας έχω στα χέρια μου, δηλαδή ο «ΗΛΙΟΣ» και ο «ΑΤΛΑΣ» και η δημιουργία του κέντρου είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών είναι όλα δημιουργήματα του Γιάννη Βρούτση. Αλλά και ο e-ΕΦΚΑ, η συνένωση όλων των ταμείων δηλαδή, ολοκληρώθηκε από τον Γιάννη Βρούτση.

 

Και φυσικά τον προκάτοχό μου τον Κωστή Χατζηδάκη, νυν Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος συνέχισε αυτή την καλή δουλειά και προχώρησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονταν σε πολύ μεγάλη πίεση.

 

Μια, λοιπόν, από τις πρώτες πρωτοβουλίες που αποφάσισα εγώ να λάβω και ευχαριστώ τον κύριο Πρωθυπουργό που έδωσε την έγκρισή του, είναι να αλλάξουμε άμεσα την αρχιτεκτονική του συστήματος παρακράτησης της σύνταξης στους εργαζομένους συνταξιούχους.

 

Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παραλάβει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, έναν εξοντωτικό νόμο που ωθούσε τους συνταξιούχους αν ήθελαν να εργάζονται, στην πραγματικότητα μόνο στη μαύρη εργασία. Συγκεκριμένα ο κύριος Κατρούγκαλος είχε θεσπίσει την περικοπή της συντάξεως ενός συνταξιούχου που ήθελε να εργαστεί, έστω και αν ήταν μία μέρα το μήνα, στο 70%. Αν δούλευε δηλαδή ένα ημερομίσθιο το μήνα, έχανε το 70% της συντάξεώς του.

 

Ήρθε μετά ο Γιάννης Βρούτσης και το κατέβασε στο 30%. Ήταν μια γενναία ρύθμιση τότε. Δεν μπορούσε να πάει δυστυχώς γρηγορότερα γιατί η ανεργία ήταν ακόμα ψηλά και έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος για να μειωθεί και να απορροφηθούν περισσότεροι από τους τότε ανέργους στην αγορά εργασίας.

 

Έχω την ευτυχή συγκυρία να είμαι Υπουργός Εργασίας όχι σε μία ανεργία του 17%, αλλά σε μια ανεργία του 10%. Όταν το 2019 πήγα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αυτό που άκουγα συνέχεια είναι «βρείτε μας δουλειά». Φεύγοντας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αυτό που άκουγα είναι «βρείτε μας εργαζομένους».

 

Σήμερα είναι πολύ πιο ώριμες οι συνθήκες για να άρουμε οριστικά αυτήν την αδικία και να σταματήσουμε να τιμωρούμε τους συνταξιούχους μας, οι οποίοι θέλουν να εργάζονται. Η εργασία εντός συνταξιούχου μπορεί να γίνει για λόγους ανάγκης και για να βελτιώσει το εισόδημά του, μπορεί να γίνει όμως και για πολλούς άλλους λόγους, ακόμα και για καθαρά ψυχολογικούς. Δεν μπορεί αυτή του η ανάγκη να τιμωρείται με την παρακράτηση του 30% από τη σύνταξη για την οποία έχει εργαστεί μια ολόκληρη ζωή.

 

Λεπτομέρειες της ρυθμίσεως θα ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες μαζί με τους αρμόδιους Υφυπουργούς, τον κύριο Τσακλόγλου και τον κύριο Σπανάκη, ώστε να δώσουμε ακριβώς τις παραμέτρους όπως πρέπει να είναι και να διασκεδάσουμε και τις ανησυχίες κάποιων πολύ λίγων που είδαν ορισμένα προσχέδια που δόθηκαν στη δημοσιότητα και ανησύχησαν ότι μπορεί τελικά να έχουν εκείνοι ζημία. Με τους κόφτες που θα βάλουμε δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει οποιαδήποτε ζημία.

 

 Μια δεύτερη μεγάλη αδικία που ιδιαίτερα με απασχολεί είναι οι χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, στους οποίους έχει συμβεί το εξής: πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για πάρα πολλά χρόνια, όμως για διαφόρους λόγους στο τέλος του εργασιακού τους βίου τα πράγματα δεν πήγανε καλά. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη, είχαν χρέος στον ΕΦΚΑ.

 

Σήμερα το καθεστώς λέει ότι αν έχεις χρέος μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ, τότε εκδίδεται η σύνταξή σου και σου παρακρατείται το χρέος αυτό σε 60 δόσεις, έτσι ώστε σε 60 μήνες να έχεις εξοφλήσει αυτό το χρέος προς το ταμείο. Εάν όμως έχεις 20 χιλιάδες και ένα ευρώ, τότε δεν μπορείς να πάρεις ποτέ σύνταξη. Πρέπει να πληρώσεις τη διαφορά από τις 20 χιλιάδες και πάνω εφάπαξ και μόνο αν πληρώσεις αυτή τη διαφορά μπορείς μετά να κάνεις αίτηση και να μπεις στη ρύθμιση των 60 δόσεων για τις 20 χιλιάδες.

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν συμπληρώσει 25, 27 ή  28 χρόνια, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και ζουν με μηδέν σύνταξη ή με προνοιακή σύνταξη εάν περάσουν το σχετικό όριο ηλικίας. Αυτό είναι μια μεγάλη κοινωνική αδικία. Το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε άσχημα στο τέλος του εργασιακού του βίου.

 

Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε με τους συνεργάτες μου να βρούμε λύση και να την παρουσιάσουμε στην εθνική αντιπροσωπεία. Μια δίκαιη λύση που θα δίνει διέξοδο σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτή τη διαφορά και να μπορέσουν στα αλήθεια να απολαύσουν στο τέλος της ζωής τους αυτά τα οποία δικαιούνται.

 

Το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλη την ελληνική κοινωνία στην έναρξη της θητείας μου και ελπίζω να με αξιώσει ο Θεός να τα καταφέρω, είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω. Ούτε συνταξιούχο, ούτε εργαζόμενο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη, αυτή είναι η βασική μας στόχευση.

 

Με τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

 

Με τον αρμόδιο Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη είμαστε σε καθημερινή επαφή για να παρουσιάσουμε άμεσα και στους κοινωνικούς εταίρους και στους συλλόγους των εργαζομένων ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα διασφαλίσουν τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων κυρίως στον τουρισμό, όπου εκεί οι συνθήκες είναι πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις εντελώς απαράδεκτες, αλλά βεβαίως και σε επαγγέλματα τα οποία έχουν τελικά ένα πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

 

Για παράδειγμα, οι συνάνθρωποί μας που δουλεύουν ως ντελίβερι θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλοί από αυτούς είτε τραυματίζονται είτε δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις χάνουν ακόμα και τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα κατά την άσκηση αυτής της εργασίας. Άρα, λοιπόν οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων και η ασφάλεια των εργαζομένων θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής μας πολιτικής.

 

Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε σε συνεργασία με τους συλλόγους των εργαζομένων παραδείγματος χάρη όλες τις νομοθετικές προβλέψεις του παρελθόντος για τις αθλητικές δραστηριότητες των εργαζομένων και να φέρουμε μια νέα, πιο σύγχρονη κουλτούρα στον τρόπο εργασίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

 

Και βεβαίως σύντομα, πιστεύω περίπου στα τέλη Οκτωβρίου, να είμαστε σε θέση αγαπητέ Πάνο Τσακλόγλου, να παρουσιάσουμε και όλες τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που εκκρεμούν αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε γιατί η Κυβέρνησή μας θα παραμείνει μια βαθιά μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση.

 

Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις ως έννοια, ως λέξη λοιδορήθηκαν πάρα πολύ στην Ελλάδα.  Κυρίως διότι οι περισσότερες έγιναν δια της βίας την εποχή των μνημονίων υπό συνθήκες χρεοκοπίας και με πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος. Όμως, αν οι μεταρρυθμίσεις αξιοποιηθούν σωστά μπορεί να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο και να μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, οι οποίοι δεν είναι αμέτρητοι, με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

 

Και το κυριότερο, να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την καλή ζωή των νυν συνταξιούχων και των νυν εργαζομένων, αλλά να εξασφαλίσουμε την καλή ζωή των μελλοντικών συνταξιούχων και των μελλοντικών εργαζομένων.  Γιατί ασφαλώς για εμάς και κάθε υπεύθυνη πολιτική ηγεσία αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να θυμόμαστε ότι έχουμε ευθύνη όχι μόνο στις παρούσες αλλά και στις επόμενες γενιές.

 

Και με αυτόν ακριβώς τον γνώμονα θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος και τα συμφέροντα και των επομένων γενεών.

 

Θέλω να κλείσω, με μια φράση από τον Ησίοδο: «έργον δ’ ουδέν όνειδος, αεργίη δε τ’ όνειδος», δηλαδή καμία εργασία δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να μην εργάζεται κανείς.

 

Με αυτό το πνεύμα που ήδη υπάρχει στη χώρα αυτή εδώ και χιλιάδες χρόνια, θα εργαστούμε αυτή την τετραετία πολύ σκληρά.  Σκοπός μας είναι να ρίξουμε όσο γρηγορότερα γίνεται την ανεργία κάτω από το 10% και πιστεύω ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος να το επιτύχουμε σε ένα με ενάμισι χρόνο από σήμερα.

 

Σπάζοντας σε ετήσια βάση το φράγμα του 10%, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε δικαιώματα που χάθηκαν την εποχή του μνημονίου και τα οποία οι εργαζόμενοί μας τα χρειάζονται και δικαιούνται να τα απολαμβάνουν.

Κλείνοντας, θέλω να στείλω ένα τελευταίο μήνυμα σε όλες τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις μας την προηγούμενη τετραετία απήλαυσαν μεγάλα κέρδη και πολύ μεγάλη πρόοδο της οικονομίας μας. Η οικονομία μας αναπτύχθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς, σταθερά με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οι καρποί αυτής της οικονομικής επιτυχίας φάνηκαν στην πραγματική ζωή των ανθρώπων.

 

Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να δώσουμε σκληρά τη μάχη, ώστε οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων να απολαύσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από αυτή τη συλλογική μας εθνική επιτυχία.

 

Δεν θέλω να σπεύδουν οι επιχειρήσεις να ζητούν ασταμάτητα εύκολες λύσεις για το έλλειμμα στην αγορά εργασίας. Η μετάκληση εργαζομένων από το εξωτερικό είναι ένα όπλο, αλλά το τελευταίο όπλο. Πρώτα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς στους εργαζομένους και να τους δώσουν το μισθό που τους αναλογεί, με βάση την παραγωγικότητα της σημερινής ελληνικής οικονομίας και μετά θα συζητήσουμε όλα τα άλλα.

 

Ο τουρισμός αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Αυτός είναι ο δρόμος και θα πάμε όλοι μαζί για να κάνουμε την Ελλάδα μας όπως πρέπει και ο ελληνικός λαός να απολαύσει αυτά που του αξίζουν.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Απάντηση επί προσωπικού στον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Νίκο Παππά:

«Μας ρωτάτε γιατί η ΕΛΣΤΑΤ λέει άλλο νούμερο και η ΔΥΠΑ λέει άλλο νούμερο. Με συγχωρείτε, όταν ήσασταν εσείς Υπουργός έλεγαν το ίδιο νούμερο; Για να ξέρει η Εθνική Αντιπροσωπεία και κυρίως, για να ακούσει ο ελληνικός λαός που βλέπει, αυτό που κάνετε δεν είναι έντιμο πολιτικά. Η ΕΛΣΤΑΤ και η ΔΥΠΑ έχουν δύο διαφορετικούς δείκτες. Άρα, έρχεστε και μου λέτε ότι δύο διαφορετικές μετρήσεις δίνουν δύο διαφορετικά αποτελέσματα. Μα αφού είναι διαφορετικοί δείκτες, είναι η απάντηση. Όσα χρόνια υπάρχουν οι δύο δείκτες, ποτέ δεν συμπίπτει ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ με τον πρώην ΟΑΕΔ.

Δεύτερον, για τα δύο περιστατικά που αναφέρατε ή δεν είστε καλά ενημερωμένος που δεν το πιστεύω ή θέλετε απλώς να κάνετε αυτό που συνήθως κάνετε και που δεν σας πήγε πολύ καλά στις εκλογές.

 

Εγώ είμαι αυτός που ζήτησα πρώτος από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής να με ενημερώσει για τον  άμεσο έλεγχο που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή στην Κρήτη, στο περιστατικό με τον μάγειρα. Έχω επικοινωνήσει ο ίδιος με τη μητέρα του μάγειρα και έχω ενδιαφερθεί ο ίδιος για το τι συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει διαδικασία και ελέγχου και συζήτησης μεταξύ της εταιρείας και του εκεί Εργατικού Κέντρου για το ζήτημα αυτό κι έχουν μπει τα αναλογούντα πρόστιμα.

 

Επίσης, και στη Ρόδο εγώ ο ίδιος ανήρτησα το βίντεο και ζήτησα πάλι από την Ανεξάρτητη Αρχή να με ενημερώσει για τη διαδικασία ελέγχου στην επιχείρηση αυτή.

Πρέπει δε επί τη ευκαιρία αυτή να σας πω, επειδή έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την Επιθεώρηση Εργασίας και τη μεταρρύθμιση που έγινε  ότι το 2021 οι έλεγχοι από το πρώην ΣΕΠΕ ήταν 57.000, το 2022 από το δεύτερο εξάμηνο και μετά από την Ανεξάρτητη Αρχή ήταν 65.000 και το 2023 έχουμε βάλει στόχο να ξεπεράσουμε τους 66.000 ελέγχους, άρα και εκεί η μεταρρύθμιση αρχίζει και λειτουργεί.

 

Είμαι ήδη σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεωρήσεως Εργασίας για να ικανοποιήσουμε όλα τα θεσμικά τους αιτήματα και έχει προχωρήσει η διαδικασία νέων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ  προκειμένου οι έλεγχοι να ενταθούν ακόμα περισσότερο.

 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι ελεγκτές προμηθεύτηκαν με τα tablet για να μπορεί να γίνεται ο έλεγχος ηλεκτρονικά, δημόσια και με διαφάνεια ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τη βούλησή μας να πατάξουμε την εισφοροδιαφυγή και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.

 

Και φυσικά με την σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα έχουμε ένα επιπλέον εργαλείο για να πολεμήσουμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

 

Άρα, όλα αυτά τα γνωρίζετε και τα γνωρίζει και ο ελληνικός λαός. Ελάτε να κάνουμε έναν καλόπιστο διάλογο. Από τον καλόπιστο διάλογο μόνο όφελος θα υπάρξει και για εσάς και για τον ελληνικό λαό».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=WP3w8Uj_ggk

Δείτε την επί προσωπικού απάντηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=yyJy9CQw1hI

Μετάβαση στο περιεχόμενο