19 Απριλίου, 2024

Ομιλία της Δόμνας Μιχαηλίδου, Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Όσοι από μας ανατρέξαμε αυτές τις μέρες στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου στη χώρα μας, είμαι σίγουρη ότι σταθήκαμε σε μεταρρυθμίσεις που σήμερα προβάλλουν ως ορόσημα υπέρ της ισότητας, της ελευθερίας και των δικαιωμάτων για τους έλληνες και τις ελληνίδες.

Σήμερα, έχοντας το «προνόμιο» της χρονικής απόστασης, μιλάμε για τη θεσμοθέτηση του αυτονόητου. Η καθολικότητα της ψήφου, η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και αργότερα της μοιχείας, ή η κατάργηση των διακρίσεων λόγω φύλου, θρησκείας, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι κανόνες που σήμερα θεωρούμε και αυτονόητους και δίκαιους.

Ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι! Η ιστορία του κοινοβουλευτισμού δείχνει ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές θεωρήθηκαν τότε από μερίδα του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή και εκφυλιστικές για το θεσμό της οικογένειας και της εθνικής μας ταυτότητας.

Φυσικά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη! Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο τη δεκαετία του 1980. Θα έχει πάντα ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τις αντιλήψεις του νομοθέτη πριν και μετά τις αλλαγές.

Η οικογένεια από ανδροκρατούμενος πυρήνας που διέπεται από σχέσεις υποταγής, εξελίσσεται σε πυρήνα συνεργασίας, αγάπης και αμοιβαίας φροντίδας των μελών της. Ο άνδρας από κεφαλή της οικογένειας, γίνεται ισότιμος σύζυγος. H πατρική εξουσία γίνεται, γονική μέριμνα. Oι διακριτοί ρόλοι καταργούνται, οι σύζυγοι συμβάλουν στην οικογένεια ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί την ισότητα στο γάμο. Ναι, η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Συντηρει τις αξίες της, και τις προστατευει. Συντηρει την αξια της οικογενειας. Ανοιγει αυτια και ματια. Προστατευει αυτό που πιστευει αναγνωριζοντας τη σημερινη πραγματικότητα. Όχι κλείνοντας τα ματια σε αυτην.

Η δύναμη της συντήρησης δεν βρίσκεται στην ακινησία αλλά στην ικανότητα προσαρμογής. Οι κοινωνίες μας εξελίσσονται και ένα από τα επιτεύγματα του πολιτισμού μας είναι ο ελευθερία μας να αποφασίζουμε πώς και με ποιον θα ζήσουμε, ποιον να αγαπάμε και με ποιον να παντρευόμαστε.

Όλοι σήμερα εκτός από τους ομόφυλους συμπολίτες μας! Αυτή η διάκριση δεν ποιεί τιμή για μια φιλελεύθερη αστική δημοκρατία για την οποία μάτωσε ο ελληνικός λαός.

Από την υπερψήφισή του δεν κινδυνεύει ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Αντίθετα τα αντανακλαστικά μιας συντηρητικής κυβέρνηση υπαγορεύουν την ανανέωση του θεσμού, την προσαρμογή του και την επέκτασή του πέρα από διαφορές και ενάντια σε διακρίσεις.

Ζήτημά μας δεν είναι αν διαφωνούμε, συμφωνούμε λίγο ή πολύ με την επιλογή κάποιου να αγαπά κάποιον του ίδιου φύλου αλλά να του παρέχουμε ίσα δικαιώματα πάνω στις επιλογές του

Δεν υπάρχει θεμιτός λόγος να στερούμε από τα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στις γονικές άδειες όταν αποκτήσουν παιδί ή στις ειδικές παροχές που προβλέπονται για την προστασία της μητρότητας, όπως είναι η 9μηνη άδεια μητρότητας που πρόσφατα νομοθετήθηκε για ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες.

Ούτε υπάρχει θεμιτός λόγος να μην προστατεύονται ισότιμα από απολύσεις τα ομόφυλα ζευγάρια όταν και πάλι αποκτήσουν παιδί.

Διότι υπάρχουν γύρω μας ομόφυλα ζευγάρια που ζούνε μαζί και μεγαλώνουν παιδιά χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να αναγνωρισθούν ως οικογένεια και να απολαμβάνουν παροχές και προνόμια που η Πολιτεία αναγνωρίζει στις ετερόφυλες οικογένειες.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείνουμε τα μάτια σ’ αυτήν την πραγματικότητα και να στερούμε εργασιακά δικαιώματα από ζευγάρια με παιδιά επειδή είναι ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μίας ιστορικής στιγμής. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αγγίζει σημαντικά ζητήματα ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.

Κάποιοι εργάστηκαν με μεθοδικότητα και πίστη για αυτή την στιγμή. Χάρη στην διορατικότητα του Άκη Σκέρτσου και της ομάδας του, χάρη στην οραματική του αντίληψη για το μέλλον και τη βαθιά πίστη του στους θεσμούς του κράτους δικαίου είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα υπέρ της συμπεριληπτικής  και πιο δίκαιης κοινωνίας.

Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα και να αγκαλιάσουμε την αλλαγή και να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, πάντα μαθαίνοντας από το παρελθόν μας.

 Άλλωστε, όσοι ποτέ δεν άλλαξαν τις αντιλήψεις τους δεν κατάφεραν να αλλάζουν ποτέ τίποτα.

Είμαι σίγουρη ότι και η σημερινή ημέρα θα προστεθεί ως ένα ακόμη μεταρρυθμιστικό ορόσημο στην ιστορία του οικογενειακού δικαίου. 

Κανείς δεν κερδίζει από την καταπίεση. Όλοι όμως κερδίζουμε από την ελευθερία.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο