22 Ιουνίου, 2024

Ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, για τον ένα χρόνο λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ

Ένας άθλος για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας συντελέστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Ένας άθλος που απαιτούσε τη συγκέντρωση όλων των επιδομάτων της πρόνοιας στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής  Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για να αποδίδονται με διαφάνεια, με ενιαίους κανόνες, με εποπτεία, με ψηφιακότητα και σε σταθερή ημερομηνία κάθε μήνα. 

Ο ΟΠΕΚΑ είναι ασπίδα για όλους τους πολίτες απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Έγινε μέσα σε ένα χρόνο εγγυητής διαφάνειας και αξιοπρέπειας για όλους. 

Ήταν άθλος. Αναγνωρίζεται ως μοναδικός ευρωπαϊκός προνοιακός θεσμός από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει ο μετασχηματισμός του πρώην ΟΓΑ σε δημόσιο προνοιακό φορέα, τόσο γρήγορα και τόσο αξιόπιστα.  

Πρέπει να σας αποκαλύψω το εξής: οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση να κοπούν τα περίπου 200 προνοιακά επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές κατά 1 δις ευρώ και να δοθεί αυτό το ποσό για τη δημιουργία του ΚΕΑ. Όλα δε τα επιδόματα να δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια ακραίας φτώχειας, δηλαδή το ΚΕΑ. Είναι ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Αντιπροτείναμε το ΚΕΑ να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και συγχρόνως υποσχεθήκαμε την ψηφιακή μετατροπή και οργάνωση του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας (αριθμούσε τότε 54 υπαλλήλους στο Υπουργείο Εργασίας). Μας έδωσαν πίστωση χρόνου χωρίς να πιστεύουν ότι θα το καταφέρουμε. 

Φτιάξαμε το ψηφιακό κράτος πρόνοιας με τον ΟΠΕΚΑ, 242 Κέντρα Κοινότητας σε αντίστοιχους δήμους και την ψηφιακή διεύθυνση κοινωνικής ένταξης και συνοχής του Υπουργείου. Σήμερα αυτό το κράτος πρόνοιας αριθμεί στο Υπουργείο 85 υπάλληλους, στον ΟΠΕΚΑ 260 και στα Κέντρα Κοινότητας 700, σύνολο 1.045 υπάλληλοι, όλοι με ΑΣΕΠ.

Το Υπουργείο, τα Κέντρα Κοινότητας και ο ΟΠΕΚΑ διασυνδέονται με έξι βάσεις δεδομένων του κράτους για πρώτη φορά. Αυτό το μοναδικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη μας έδωσε την απαιτούμενη προς τους δανειστές αξιοπιστία, που είχε καταρρακωθεί από το παλιό καθεστώς. 

Συγχρόνως σχεδιάσαμε το ΚΕΑ με όρους καινοτόμους και μοναδικούς για την Ευρώπη. Παράλληλα, όταν οι δανειστές ζητούσαν την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων αντιπροτείναμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Έτσι διασώθηκαν όλα τα προνοιακά επιδόματα και, παρά τις «Κασσάνδρες» της καταστροφής, δεν κόπηκε ούτε ένα ευρώ.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους  τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΑ, που δούλεψαν με αυτοθυσία, με συστηματικότητα, με επιμονή, αγκαλιάζοντας όλες τις νέες ψηφιακές κατακτήσεις και εφαρμόζοντας πληροφοριακά συστήματα τελευταίας γενιάς. Ξέρω ότι δεν ήταν εύκολο. Τα κατάφεραν.

Μέσα σε ένα χρόνο ο ΟΠΕΚΑ απέκτησε νέο οργανόγραμμα, νέους γενικούς διευθυντές και διευθύνσεις, εκλεγμένους με δημοκρατικές διαδικασίες, με το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους πρώτους δημόσιους φορείς που τον εφαρμόζει. Απέκτησε έναν αγαπητό, έμπειρο και άξιο Διοικητή, τον Στέλιο Πλιάκη που ψήφισε η διακομματική επιτροπή της Βουλής και Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει, τακτικά και συστηματικά, υπό την ηγεσία του, με συλλογικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες. 

 

Ο ΟΠΕΚΑ είναι ένας οργανισμός που τιμά το Δημόσιο, που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό είναι η μεγάλη προσφορά του ΟΠΕΚΑ στον ελληνικό λαό: Να ξαναεμπιστευτεί ο λαός τις δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος.

Με τον ΟΠΕΚΑ αλλάζουμε και το προνοιακό μοντέλο. Γιατί σήμερα η ψηφιακή του οργάνωση μας επιτρέπει κάθε μέρα να ελέγχουμε σε κάθε σημείο της Ελλάδας τις δαπάνες μας και τους ωφελουμένους που έχουμε. Αντίθετα από τη νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται μόνο σε εποχές ευμάρειας, εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναπτυξιακές. Έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ από 1,03 έως 1,6 ευρώ.

Αλλάζουμε το μοντέλο της πρόνοιας που δεν θα αφορά μόνο τα φτωχά στρώματα άλλα και τα μεσαία. Είναι εντυπωσιακά τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, ο αριθμός των ωφελούμενων, οι οικογένειες, η σύσταση τους, τα παιδιά, οι ηλικίες, τα εισοδήματα, οι άνεργοι και οι μορφωμένοι που ωφελούνται κάθε μέρα. Πριν από εμάς, κανείς δεν ήξερε ποιοι έπαιρναν τι και πόσα συνολικά, στην Ελλάδα.

Μέσα σε ένα χρόνο:

  • Αναπτύχτηκαν προγράμματα που απευθύνονται στα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.
  • Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών. Για το 2019 αγγίζει τα 3,2 δις ευρώ έναντι 1 δις ευρώ το 2018.
  • Μπήκαν νέες βάσεις ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν σε 2 εκ. νοικοκυριά.

Μέσα στο 2019:

  • Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά, ένα   διευρυμένο πρόγραμμα προστασίας της στέγης για την μέση οικογένεια.
  • Ανοίγει το πρώτο 10 ήμερο του Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.
  • Σταθεροποιείται από τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων.
  • Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων.
  • Διευρύνονται τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (παιδικές κατασκηνώσεις- επιδότηση τρίτεκνων μητέρων).
  • Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα και στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.
Μετάβαση στο περιεχόμενο