23 Ιουνίου, 2024

Ομιλία – Ενημέρωση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου για λήψη μέτρων στις Μ.Φ.Η.

Καλησπέρα,

 

Η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας οφείλει να είναι – και EINAI – το πρώτο μας μέλημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ως κυβέρνηση, λάβαμε από την πρώτη στιγμή αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων. Χάρη στην αυστηρή τήρηση των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ., οι Μονάδες αυτές προστατεύτηκαν αποτελεσματικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. 

 

Οφείλουμε, επομένως, ως Πολιτεία αλλά και ως κοινωνία, ένα ειλικρινές και μεγάλο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους των δομών αυτών για τη συνέπειά τους στην εφαρμογή  των μέτρων και συνολικά για την προστασία που παρείχαν – και εξακολουθούν να παρέχουν – στους ηλικιωμένους που φροντίζουν. 

 

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και σε στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, τον Ε.Ο.Δ.Υ., την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τις Περιφέρειες και φυσικά υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, καταρτίσαμε μια δέσμη μέτρων  προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, μανάδες και πατεράδες, γιαγιάδες και παπούδες μας.  

Το σχέδιο δράσης, το οποίο ανακοινώνουμε σήμερα,  έχει τρεις άξονες: 

 

Άξονας πρώτος: Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας 

 

1ον. Επικαιροποιούμε τους κανόνες γενικής λειτουργίας μονάδων. Ανάμεσα σε άλλα θα προβλέπονται: 

 

 • Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τις νέες εισαγωγές φιλοξενούμενων σε μονάδες 
 • Η δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μια θα φροντίζει συγκεκριμένους φιλοξενούμενους. 
 • Οι ηλικιωμένοι θα τρώνε χωριστά στο δωμάτιο, εφ’ όσον στην τραπεζαρία δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις

 

Θα προβλέπεται επίσης:

 • Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φιλοξενούμενων και για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
 • Η σύσταση το προσωπικό να μην εργάζεται σε παραπάνω από μια μονάδες ταυτόχρονα καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

 

 • 2ον. Διαμορφώνουμε ειδικού πρωτοκόλλου για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος το οποίο προβλέπει λεπτομερείς κανόνες αντιμετώπισης κρούσματος τόσο εντός δομής, όταν είναι ήπια τα συμπτώματα όσο και αναλυτικά η διαδικασία μεταφοράς του για νοσηλεία.

 

Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπουμε μέτρα όπως:

  • Υποχρεωτικό έλεγχο για κορωνοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες
 • Σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων στο προσωπικό προβλέπουμε αντικατάσταση του είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού είτε από ομάδα παρέμβασης που συστήσαμε με τον ΕΟΔΥ

 

 • 3ον. Καθιερώνουμε ειδικό ερωτηματολόγιο για το προσωπικό στις δομές το οποίο θα συμπληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι ώστε να γίνεται ευκολότερα η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων. 

 

Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρό έλεγχο όλου του προσωπικού:

 

  • Καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και αρχείο μετρήσεων 
  • Τεστ covid δειγματοληπτικά 
 • Υποχρεωτικό test στο προσωπικό που επανέρχεται στην εργασία μετά από άδεια 

 

4ον. Προβαίνουμε επίσης στη

 • Σύνταξη Κώδικα ασφαλούς συμπεριφοράς του προσωπικού εκτός δομών, όπου

 

Επιβάλλεται η τήρηση βασικών προφυλάξεων σε όλες τις δραστηριότητες του προσωπικού, ακόμη και εκτός των δομών και η χρήση προστατευτικών μέσων (όπως μάσκες) σε όλες τις δραστηριότητές του.

 

5ον. Διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους 

εργαζομένους. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό θα αναρτηθεί στις αντίστοιχες ιστοσελίδες του ΕΟΔΥ και των Περιφερειών.

 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνουμε να καλύψουμε το κόστος για τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών και ειδικότερα μασκών και γαντιών σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους σε κάθε δομή της χώρας. Πρόκειται για υλικό ατομικής προστασίας που θα καλύψει τις ανάγκες 14.000 περίπου ηλικιωμένων και σχεδόν 6.000 εργαζομένων στις δομές. 

Αναγνωρίζουμε έμπρακτα τον κόπο καθώς και τον κίνδυνο που επωμίζονται οι εργαζόμενοι των μονάδων και συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο καθημερινό τους έργο. 

 

 

Άξονας δεύτερος: Εντατικοποίηση και συστηματοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες 

 

Καθιερώνονται συντονισμένοι και συχνοί έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Ε.Ο.Δ.Υ., της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη, τις Περιφέρειες και με κεντρικό συντονισμό από το Υπουργείο Εργασίας.  

 

Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την αυξημένη ευαλωτότητα των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, προχωράμε και στην αύξηση των προστίμων. Αν και οι έλεγχοι αυτοί έχουν πρώτα από όλα προληπτικό χαρακτήρα, είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας ελαστικότητα στην άσκηση των καθηκόντων μας. 

 

 

Άξονας τρίτος: Κατά προτεραιότητα διενέργεια μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού

 

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την διασπορά του ιού, έχουμε ήδη σχεδιάσει πλάνο αυξημένων ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού με μεθοδολογία που προτεραιοποιεί μονάδες υψηλού κινδύνου και η οποία θα προσαρμόζεται με κάθε νέο στοιχείο που αποκτούμε

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

 

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, για την παρακολούθηση του σχεδίου των τριών αυτών αξόνων έχουμε ήδη καταρτίσει δύο συντονιστικές ομάδες, τις οποίες συντονίζει το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, και στις οποίες συμμετέχουν η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, ο Ε.Ο.Δ.Υ., η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή

 

1η Ομάδα: Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων 

 

Απαρτίζεται από τους επικεφαλής των φορέων και συνεδριάζει εβδομαδιαία έχοντας τον κεντρικό συντονισμό: 1. των ελέγχων σε όλη την επικράτεια και 2. της διάχυσης της επιδημιολογικά σημαντικής πληροφορίας. 

 

2η ομάδα: Επιτροπή Εποπτείας 

 

Όπου μετέχουν οι εκπρόσωποι των φορέων. Η Επιτροπή συγκεντρώνει τις πληροφορίες από όλες τις δομές της χώρας, μέσω του ερωτηματολογίου των εργαζομένων, ώστε να υπάρχει άμεση και καθολική αποτύπωση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή. 

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω για ακόμη μία φορά ότι η προστασία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας είναι η μεγάλη πρόκληση για όλους μας σε αυτή την πανδημία. Οι ‘Έλληνες δοκιμαζόμαστε για ακόμα μια φορά και σήμερα πρέπει πάλι να είμαστε ενωμένοι. Μόνο έτσι θα προφυλάξουμε ο ένας τον άλλο.  

 

Δεν πρέπει σε καμία στιγμή να ξεχνάμε ότι η προστασία της ζωής αυτών των ανθρώπων βρίσκεται καθημερινά όχι στα δικά τους χέρια αλλά στα χέρια των εργαζομένων που τους φροντίζουν, στα χέρια των υπευθύνων που μεριμνούν για τις δομές, στα χέρια – τελικά – όλων εμάς που από διαφορετικές θέσεις ευθύνης εμπλεκόμαστε

 

Και όπως ακριβώς ξεκίνησα με τις οφειλόμενες ευχαριστίες προς τους ανθρώπους των δομών θα μου επιτρέψετε να κλείσω απευθυνόμενη και πάλι σε αυτούς: Είμαστε δίπλα σας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σας στηρίξουμε και είμαστε σίγουροι ότι για μια ακόμη φορά θα βρεθείτε στο πλευρό όσων φροντίζετε και θα δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό για εκείνους που σας – και μας – έχουν ανάγκη. 

Σας ευχαριστώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο