14 Ιουλίου, 2024

Μετεγκατάσταση Ρομά στον Δήμο Φαρσάλων

Υπογράφεται εντός των επόμενων ημερών από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η απόφαση για την μετεγκατάσταση 31 νοικοκυριών Ρομά που διαβιούν στο Δήμο Φαρσάλων, σε νέα έκταση που ανήκει  στον Δήμο και παραχωρήθηκε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης στον νέο οικισμό και σε στεγαστικές συνθήκες που εγγυώνται τα θεμελιώδη δικαιώματα και προωθούν την αρμονική συμβίωση με το σύνολο του πληθυσμού, η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, σε συνεργασία με τον  Δήμο Φαρσάλων, διοργανώνει αύριο Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό Ρομά.

Η διαβούλευση θα εστιάσει στους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας του συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας που έχει σχεδιαστεί από την Ειδική Γραμματεία Ρομά με βάση τις αρχές της κοινωνικής ένταξης, στη συμμετοχή του πληθυσμού σε δράσεις εκπαιδευτικής ενίσχυσης και προώθησης στην απασχόληση. Εντός του οικισμού,  για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, θα λειτουργεί Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου καθώς και Φορέας Διαχείρισης του Οργανωμένου Χώρου μετεγκατάστασης.

Ταυτόχρονα, η παρέμβαση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα για την υποστήριξη των μαθητών Ρομά, τμήματα για ενήλικες καθώς και θερινά τμήματα, ενώ στον τομέα της απασχόλησης προωθούνται δράσεις για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Νέες Θέσεις Εργασίας. Στον υφιστάμενο οικισμό θα γίνουν παρεμβάσεις στις υποδομές και αναπλάσεις πρασίνου.  

Η μετεγκατάσταση στο Δήμο Φαρσάλων εντάσσεται σε έναν πρώτο  κύκλο παρόμοιων παρεμβάσεων σε Δήμους της χώρας (Κατερίνη, Ρόδος, Αμπελόκηποι- Μενεμένη) και για την υλοποίησή της δεσμεύτηκε ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων, στις 18:00.

Μετάβαση στο περιεχόμενο