12 Ιουνίου, 2024

«Μειώνουμε φόρους και εισφορές ενώ ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος»

«Η θέση μας είναι ότι μία προοδευτική κυβέρνηση, όπως θέλουμε να είμαστε, οφείλει να εφαρμόζει ένα μείγμα πολιτικής που φροντίζει τόσο το σκέλος των στοχευμένων φοροελαφρύνσεων, με τρόπο ώστε να είναι δίκαιες, αλλά και να προχωράει σε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή του σκέλους των κοινωνικών δαπανών», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στo κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

«Έχουμε ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικών όπου μειώνουμε εισφορές και φόρους και ταυτόχρονα ενισχύουμε τις κοινωνικές δαπάνες», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, τις αυξήσεις που ξεκίνησαν να δίνονται σε συνταξιούχους, τη νέα 13η σύνταξη και το στεγαστικό επίδομα.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, επίσης, ότι «έγιναν βήματα για την ενίσχυση των εργαζομένων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες, η δημιουργία 370.000 θέσεων εργασίας, τη στιγμή που την προηγούμενη περίοδο είχαμε απώλεια άνω του ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, τα στοχευμένα μέτρα για το χτύπημα της αδήλωτης εργασίας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, για τα ωράρια, για τις υπερωρίες, όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία υλοποιήθηκαν, ενίσχυσαν τους εργαζόμενους και θα τους ενισχύουν σταθερά».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «το ερώτημα που προκύπτει είναι, στην πραγματικότητα, εάν οι ανάγκες του κόσμου καλύπτονται με τα μέτρα που μια πολιτική δύναμη εφαρμόζει όταν είναι στην κυβέρνηση. Περισσότερο θα το εκλάμβανα ως μία έκφραση δυσαρέσκειας αναφορικά με το πόσες ανάγκες τελικά καλύφθηκαν, παρά ότι δεν έγιναν πράγματα για να ενισχυθεί ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός «έχουμε σφραγίσει την κατάργηση αυτού του μέτρου και εντός της κυβερνητικής μας θητείας θα υλοποιηθεί», είναι υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η αντιπολίτευση, αφού έχει τοποθετηθεί δημόσια ότι συμφωνεί πως πρέπει να καταργηθεί, θεωρώ ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή και να το ψηφίσει».

Αναφερόμενη στην έκθεση της Κομισιόν η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν υποτιμά το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε» και σημείωσε ότι «υπάρχει απόλυτη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου και επιπλέον χώρος 1,1 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς κοστίζουν και τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε στο Ζάππειο και υλοποιούμε, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα, στην ενέργεια και η νέα 13η σύνταξη, με τα συγκεκριμένα όρια που είπαμε ότι έχει. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν είναι εντός του δημοσιονομικού χώρου. Η Κομισιόν επιφυλάσσεται μέσα στην έκθεσή της ότι θα επανεξετάσει με βάση όλα τα δεδομένα που θα λάβει, της έχουμε στείλει τα στοιχεία, θα επανεξετάσει και θα κάνει αναθεώρηση προς τον Οκτώβριο. Είμαστε απολύτως ασφαλείς ότι είναι σωστά κοστολογημένα από εμάς και υπάρχει απόλυτη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου».

Μετάβαση στο περιεχόμενο