30 Νοεμβρίου, 2023

Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, σε ημερίδα για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

«Διατηρούμε ισχυρό και ισχυροποιούμε ακόμη περισσότερο το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ως τμήμα της οικονομίας, μόνο συμπληρωματικά μπορούν να εξυπηρετούν ανάγκες,   υποβοηθώντας το σύστημα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης». Αυτό υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Prudential Actuarial Solutions και της Swiss Re με θέμα τη «θωράκιση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης». 

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε υποχώρηση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για  να ευνοηθεί η επαγγελματική ασφάλιση», τόνισε ο Υφυπουργός σημειώνοντας, μεταξύ άλλων,  τα εξής: 

  • Η επαγγελματική ασφάλιση είναι συμπληρωματική. Οι επιχειρήσεις και οι συλλογικοί φορείς να διευκολυνθούν με ένα πλαίσιο που θα ευνοήσει συλλογικές συμφωνίες προς αυτή την κατεύθυνση. 
  • Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης διευκολύνει την προοπτική βελτίωσης της λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τη βιωσιμότητά τους σε συνάρτηση με το διαχειριστικό κόστος, τις ενοποιήσεις σε κλαδικό επίπεδο καθώς και  πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή τους σε επαγγελματικούς κλάδους οι οποίοι δεν έχουν πλαίσιο ασφάλισης τόσο ευρύ όσο μπορούν να παρέχουν τα ΤΕΑ. 

Ο Υφυπουργός επισήμανε, τέλος, τη συνταγματική υποχρέωση που έχει αναλάβει  το κράτος για την εγγύηση των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης, τονίζοντας ότι «η αποχώρηση που προαναγγέλλει η ΝΔ, μέσω του σχεδίου της για το Ασφαλιστικό, είναι πολιτική και συνταγματική παραίτηση από την δημόσια ευθύνη για την κάλυψη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Η ΝΔ προαναγγέλλει την πλήρη αποδόμηση του συστήματος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Οι μειώσεις των εισφορών που έχει προαναγγείλει, από το 20% στο 15%, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν ένα έλλειμμα το οποίο δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με περικοπές συντάξεων», κατέληξε. 

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ημερολόγιο Ανακοινώσεων

Νοέμβριος 2023
ΔΤΤΠΠΣΚ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Μετάβαση στο περιεχόμενο