23 Ιουλίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Βγαίνουμε από την πανδημία πιο δυνατοί, δημιουργούμε μία οικονομία πιο ψηφιακή

Ομιλία στην 5η Υπουργική Διάσκεψη της Ένωσης για τη Μεσόγειο με θέμα την απασχόληση

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα μιλώντας στην 5η Υπουργική Διάσκεψη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Union for the Mediterranean) με θέμα την απασχόληση των ευάλωτων πληθυσμών, κυρίως των νέων και των γυναικών, που πραγματοποιείται στο Μαρόκο.

Η κα Συρεγγέλα που συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης για την πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη, τις δεξιότητες και την καινοτομία, τόνισε το σημαντικό ρόλο της αναβάθμισης των ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων των νέων και των γυναικών, δεξιοτήτων που λειτουργούν ως ισχυρό εφόδιο για τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Και μίλησε για τις πολιτικές που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων και για την επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που είναι απαραίτητες για το μέλλον της εργασίας.

«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στηρίζει όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες και απλώνει δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτες συμπολίτες μας» ανέφερε η κα Συρεγγέλα και υπογράμμισε ότι «με τις παρεμβάσεις μας βγαίνουμε από την πανδημία πιο δυνατοί, δημιουργούμε μία οικονομία πιο πράσινη, πιο ψηφιακή καθώς και ευκαιρίες απασχόλησης και θέσεις εργασίας».

Με την πρωτοβουλία «Green Jobs for Women» υποστηρίζεται η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία επιδοτώντας τη δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με έμφαση στις άνεργες γυναίκες, ενώ με τη δημιουργία του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες» προωθείται η γυναικεία έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Δίνονται στα νέα κορίτσια οι ευκαιρίες για να επιλέξουν επαγγέλματα που σχετίζονται με νέους τομείς υψηλής εξειδίκευσης, αλλά και ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων Ελληνίδων που καινοτομούν.

Κατά την τοποθέτησή της η υφυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα την περσινή χρονιά πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας στην ΕΕ, δημιουργώντας κατά τη διάρκεια της πανδημίας πάνω από 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, πρώην ΟΑΕΔ), ενώ τη φετινή χρονιά θα ανοίξουν άλλες 86.000 νέες θέσεις μέσω των έργων και των δράσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο.

Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν ακόμη ο Andrea Orlando, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών της Ιταλίας, ο Χρήστος Ιωάννου, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Business Europe και Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ και ο Mustapha Tlili, Εκτελεστικός Γραμματέας της Αραβικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο