14 Ιουλίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα στο Greek House Davos: Χωρίς ισότητα των φύλων δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες, αλλά και οι πολιτικές γύρω από την ισότητα των φύλων ήταν το αντικείμενο της συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσε σήμερα το Greek House Davos με θέμα: «Rights, Representation, Resources: Fostering Gender Equality in the 21st century».

Η διαδικτυακή συνάντηση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η διασφάλιση της  ισότητας και της προστασίας των γυναικείων δικαιωμάτων αντιμετωπίζει μία σειρά προκλήσεων, η οποία «τέμνει» τόσο τον άξονα της οικογένειας και της κοινωνίας, όσο και τον άξονα της οικονομίας.

«Η ισότητα των φύλων αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πραγματική ανάπτυξη, ούτε πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε πραγματική δημοκρατία», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Οι ευνοϊκές διατάξεις για τη μητρότητα/ γονεϊκότητα που περιλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και η ενσωμάτωση της Συνθήκης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση.

«Η ουσιαστική υποστήριξη και η θωράκιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ακόμη επιτακτικότερη δεδομένων των ιδιαίτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών  που δημιούργησε η πανδημία. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν. Αλλά δεν θέλουμε και τίποτα να είναι όπως πριν». κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα, τόνισε ότι «οι δράσεις που προωθεί η ΓΓΔΟΠΙΦ, δεν υποστηρίζουν απλά τις γυναίκες. Υποστηρίζουν στην πραγματικότητα ολόκληρη την κοινωνία».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο