22 Ιουνίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μας μία κοινωνία ισότητας και χωρίς άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, όμως, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες παρατηρούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης και διακρίσεων, τα οποία σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, αναπαράγονται και έχουν τρομερές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Η εξάλειψη τέτοιων συμπεριφορών και διακρίσεων απαιτεί καλά σχεδιασμένες πολιτικές».

Τα παραπάνω ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. (EPSCO), με θέμα «Δημόσια συζήτηση για την πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με την ισότητα, τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα».

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «είναι απαραίτητη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η συζήτηση για την αντιμετώπιση των διακρίσεων. Τα κράτη μέλη πρέπει να δεσμευθούν ότι θα συμμετάσχουν σε ένα διάλογο προκειμένου να σχεδιαστούν οι πολιτικές εκείνες που θα βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δίνουν προτεραιότητα στην ισότητα και στη διαφορετικότητα και θα καταπολεμούν τις διακρίσεις».

«Οφείλουμε να εφαρμόζουμε πιστά την υπάρχουσα νομοθεσία υπερ των ίσων ευκαιριών για όλες και όλους και κατά κάθε μορφής διάκρισης και να προχωρήσουμε σε νομοθετικές δράσεις σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για την κάλυψη τυχόν κενών στην προστασία των πολιτών και για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι παράλληλα όλα τα κράτη μέλη, οι εθνικοί φορείς ισότητας και οργανισμοί πρέπει να δώσουν έμφαση στην εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση των στερεοτύπων.

Η κ. Συρεγγέλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε και στις δράσεις της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαφορετικότητας και διακρίσεων και σχεδιάζει ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Όλα τα άτομα ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή, την κοινωνική κατάσταση, τον γενετήσιο προσανατολισμό τους ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες», κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο