20 Ιουλίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Καταπολεμούμε τον σεξισμό στην εργασία

Ομιλία υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης για την πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση περιστατικών βίας και παρενόχλησης των εργαζομένων, καθώς και για την προστασία τους, παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα τον σεξισμό στην εργασία.

Όπως τόνισε η κα Συρεγγέλα, «το δικαίωμα σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις, παρενόχληση ή βία είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνησή μας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, στόχος μας ήταν η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας».

Με τον εργασιακό Νόμο 4808/2021 οι γυναίκες και οι άνδρες προστατεύονται από τη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ενώ η Ελλάδα έγινε μία από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν τη  Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας στον κόσμο της εργασίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, οι εργοδότες και οι εργοδότριες έχουν ρητές υποχρεώσεις για την προστασία των εργαζομένων, τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και τη διερεύνηση των καταγγελιών. Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα Συρεγγέλα, «δημιουργήσαμε Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία».

Το 2021 το ΣΕΠΕ δέχθηκε περισσότερες από 80 καταγγελίες για βία στην εργασία, όταν οι αντίστοιχες καταγγελίες το 2020 ήταν μόλις 21. Ενώ για το 2022 οι αριθμοί που θα ανακοινωθούν σύντομα αναμένεται να είναι σχεδόν διπλάσιοι. Η σιωπή άρχισε να σπάει. Τα στόματα αρχικά άνοιξαν διστακτικά. Μετέπειτα με μεγαλύτερη ορμή και πλέον πολλά έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν.

«Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να μπορούν οι γυναίκες να νιώθουν δυνατές, και να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Συνεχίζουμε με σταθερότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια για την εξάλειψη στερεοτύπων και συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης από το εργασιακό περιβάλλον και όχι μόνο. Η ανάπτυξη της κοινωνίας άλλωστε προϋποθέτει τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οφείλουμε όλοι και όλες να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε!», κατέληξε η κα Συρεγγέλα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο