21 Μαΐου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Καμία εργαζόμενη μητέρα δεν πρέπει και δεν θα μένει απροστάτευτη

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ζούμε εντός πραγματικότητας, ακούμε τα προβλήματα των εργαζομένων και δεν διστάζουμε να κάνουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επίλυσή τους και για την ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας. Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά προβλήματα για να δημιουργούμε εντυπώσεις, αλλά διορθώνουμε προβλήματα που παρέμεναν άλυτα για χρόνια». Τη δήλωση αυτή έκανε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής για την άρση της αδικίας που υφίστανται οι μητέρες επιστημονικοί συνεργάτες των Βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο θέμα της χορήγησης της Ειδικής Παροχής Προστασίας Μητρότητας.

Η κα Συρεγγέλα τόνισε ότι η αδικαιολόγητη εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων μητέρων από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας ήταν ένα πρόβλημα που υπήρχε για χρόνια. «Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε ασχοληθεί με αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Αυτό πράγματι ήταν κατάφωρη αδικία» ανέφερε η υφυπουργός απευθυνόμενη στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν μένουμε στα λόγια αλλά κάνουμε πράξεις».

Για πρώτη φορά, με το ν. 4808/2021, το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, επιτέλους διόρθωσαν αυτήν την αδικία, θεσπίζοντας το δικαίωμα για την ειδική άδεια μητρότητας των 6 μηνών για όλες τις εργαζόμενες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο, ενώ οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις του εργασιακού νόμου, με τις νέες γονικές άδειες, έφεραν για πρώτη φορά την Ελλάδα ανάμεσα στις 12 χώρες του κόσμου που προσφέρουν πλήρη νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τις μητέρες – συνεργάτες των βουλευτών, η κα Συρεγγέλα διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρά στην επίλυση του θέματος, χωρίς ουδέποτε να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι κι αυτές οι εργαζόμενες δικαιούνται προστασίας. «Είναι σαφές ότι καμία εργαζόμενη μητέρα που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, δεν πρέπει και δεν θα μένει απροστάτευτη. Κριτήριο των πολιτικών μας είναι η στήριξη όσων έχουν ανάγκη και η ευημερία όλης της κοινωνίας», κατέληξε η κα Συρεγγέλα.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο