18 Μαΐου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Η Ελλάδα υψώνει ένα απροσπέλαστο τείχος προστασίας απέναντι σε περιστατικά βίας και κακοποίησης

10 χρόνια από την «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που άνοιξε προς υπογραφή η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», το πρώτο, διεθνώς, νομικά δεσμευτικό κείμενο που προωθεί μια ολοκληρωμένη και εναρμονισμένη απάντηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Δίπλα σε 43 ακόμα κράτη που έχουν επικυρώσει ή έχουν υπογράψει την Σύμβαση, η Ελλάδα συμβάλλει στο να υψωθεί ένα απροσπέλαστο τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε προσπάθεια κακοποίησης, παρενόχλησης ή περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα προσαρμόζει τη νομοθεσία της ώστε καμία τέτοια πράξη να μην μένει ατιμώρητη.

«Σε μία περίοδο που οι καταγγελίες για περιστατικά βίας, κακοποίησης ή παρενόχλησης πληθαίνουν, η διασφάλιση της εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Συμπλήρωσε πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών δεν πρέπει να έχουν ως άξονα την φιλανθρωπία, αλλά τις συντονισμένες πολιτικές του κράτους. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε ένα ‘γόνιμο έδαφος’, ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει μία σειρά σημαντικών αλλαγών στη νομοθεσία, να ενδυναμώσει το δίκτυο υπηρεσιών για τα θύματα, αλλά και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες κατάρτισης απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Σήμερα, στη χώρα μας οποιαδήποτε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας και κακοποίησης μπορεί να απευθυνθεί στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στο οποίο μεταξύ άλλων ανήκουν οι 20 ξενώνες φιλοξενίας για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Μπορεί, επίσης, είτε να καλέσει δωρεάν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, ώστε να μιλήσει με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, είτε να ζητήσει βοήθεια στα 43 ανά την Ελλάδα συμβουλευτικά κέντρα.

Η «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας», όπως είναι ο ακριβής τίτλος της, είναι ήδη νόμος του κράτους, ενώ τόσο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης όσο και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα συνυπέγραψαν με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κοινή δήλωση υποστήριξης για τη δεκαετή επέτειο της σύμβασης.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο