14 Ιουλίου, 2024

Κ. Γούλα: Πρωτεύων στόχος η διασφάλιση υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς βία και παρενόχληση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, συμμετείχε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα: «Ενημέρωση για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στο χώρο εργασίας» στη Λαμία την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

Η κα Γούλα, κατά την ομιλία της, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, με τον οποίο η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησαν στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Με τις διατάξεις του νόμου απαγορεύεται κάθε μορφής βία και παρενόχληση, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε συνδέεται με αυτή, είτε προκύπτει από αυτή, συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Γενική Γραμματέας αναφερόμενη στη σπουδαιότητα της πρόληψης και καταστολής των περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία, έκανε ειδική μνεία στα πρόστιμα έως το ύψος των 10.500 ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου από τους εργοδότες, που πρόσφατα καθορίστηκαν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Υπενθύμισε  ότι στις καταγγελίες για βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας ισχύει η αντιστροφή του βάρους αποδείξεως, δηλαδή ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις.

«Αν δεν νιώθουμε ασφαλείς στο χώρο εργασίας που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της καθημερινότητάς μας, δεν μπορούμε να αποδώσουμε σε κανένα τομέα της ζωής μας. Πρωτεύων λοιπόν στόχος είναι η διασφάλιση υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς βία και παρενόχληση και η επαγρύπνηση όλων μας για την επίτευξή του».

Τέλος, η κα Γούλα επισκέφτηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαμιέων, όπου συνομίλησε με στελέχη των Δομών.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο