24 Μαΐου, 2024

Κ. Γούλα: Προτεραιότητά μας ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς βία και παρενόχληση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, συμμετείχε στην 3η Ημερίδα Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με θέμα: «Ενημέρωση για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στο χώρο εργασίας», που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της ΚΕΔΕ, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Η κα Γούλα, κατά την ομιλία της, σημείωσε ότι με τον ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που επικύρωσε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, διασφαλίζεται η ύπαρξη ενός συνεκτικού και σύγχρονου πλαισίου για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επιπλέον, συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας το οποίο σέβεται, προωθεί και διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου σε έναν κόσμο εργασίας χωρίς βία και παρενόχληση, ενισχύοντας θεσμικά τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που εισάγει η νομοθεσία ως προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως τον ορισμό για πρώτη φορά της βίας, της παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου στο χώρο εργασίας, την πρόβλεψη των υποχρεώσεων κάθε εργοδότη ανεξαρτήτως αριθμού απασχολούμενου προσωπικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης, την υποχρέωση των επιχειρήσεων άνω των 20 εργαζομένων για την υιοθέτηση πολιτικών διαχείρισης καταγγελιών για περιστατικά βίας και παρενόχλησης, καθώς και την σύσταση αυτοτελούς τμήματος στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παρακολούθηση των ανωτέρω φαινομένων.

Η κα Γούλα εξήρε τη σημαντική συμβολή αντίστοιχων εκδηλώσεων για την ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων, καθώς και την ανάγκη παρακολούθησης της ουσιαστικής εφαρμογής των διατάξεων του νόμου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο