14 Ιουλίου, 2024

Κ. Γούλα: Διασφαλίζουμε ένα ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες θύματα βίας

Ομιλία της Γενικής Γραμματέα σε εκδήλωση με θέμα «Ένας χρόνος εφαρμογής του ν. 4800/2021 στη μετά Covid εποχή»

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις μεταρρυθμίσεις που επήλθαν με τον ν. 4800/2021 «αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα κατά την ομιλία της σε εκδήλωση με θέμα «Ένας χρόνος εφαρμογής του ν. 4800/2021 στη μετά Covid εποχή», που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας και Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης του ΔΣΘ.

Η κα Γούλα επεσήμανε την ανάγκη βελτιώσεων και παρεμβάσεων για τις γυναίκες και τα παιδιά τους που φιλοξενούνται στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου Δόμων της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Υπογράμμισε τα επιμέρους ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή των νέων διατάξεων και συνδέονται με τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ξενώνων φιλοξενίας ως ασφαλών καταφυγίων για τα θύματα, αναφερόμενη στον ενεργό ρόλο των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας και τη συνεργασία της Επιτελικής Ομάδας Συντονισμού του Δικτύου Δομών, για την διαπίστωση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Επιπλέον, η κα Γούλα αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των Πρωτοκόλλων συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας και του ΚΕΘΙ με Δικηγορικούς Συλλόγους, ώστε με την παραπομπή των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας μέσω των συμβουλευτικών κέντρων του Δικτύου Δομών που εποπτεύονται από την ΓΓΔΟΠΙΦ να τους παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να  προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να διευθετηθούν τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με την απομάκρυνσή τους από το κακοποιητικό περιβάλλον. Η κα Γούλα προσκάλεσε, στο πλαίσιο αυτό, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτριο Φινοκαλιώτη, σε σύναψη και ενεργοποίηση σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τη Γενική Γραμματέα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Φινοκαλιώτης, η Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Θεοφανώ Παπαζήση, η Πρωτοδίκης Αικατερίνη Καραΐνδρου και οι δικηγόροι του ΔΣΘ Γιάννα Παναγοπούλου, Θούλη Παράσογλου, Σοφία Ζιάκα και η Αφροδίτη Νέστορα η οποία έκανε τον συντονισμό.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο