20 Ιουλίου, 2024

K. Χατζηδάκης: Τρεις άξονες δράσεων για τη στήριξη των θυμάτων ανθρώπινης εμπορίας

Τοποθέτηση υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην συνεδρίαση της Βουλής με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων: οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης»

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το πλέγμα δράσεων που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να στηρίξει τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής. Η τοποθέτησή του έγινε στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

 «Η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων φέτος δίνει έμφαση στις ιστορίες επιζώντων, δηλαδή, στους ανθρώπους που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα παράνομα κυκλώματα και τους οποίους οφείλουμε να στηρίξουμε ως Πολιτεία. Όχι μόνο γιατί το οφείλουμε στο συνάνθρωπό μας. Αλλά και γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μας υποδείξουν τρόπους να προλάβουμε και να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε, «το θέμα που συζητάμε σήμερα αφορά σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας:. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την τελευταία καταγραφή του 2017-2018, τα θύματα trafficking ήταν πάνω από 26.000. Στην Ελλάδα μόνο το 2019 κατεγράφησαν 321 αναφορές για πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων. Η πλειοψηφία αφορά σε θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται και περιπτώσεις εξαναγκαστικής εργασίας, δουλείας και επαιτείας. Δυστυχώς, η εμπορία ανθρώπων είναι γένους θηλυκού. Σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Στη χώρα μας, το 73% των περιπτώσεων είναι γένος θηλυκού – ενώ όταν μιλάμε για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, το ποσοστό υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 90%».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τρεις άξονες δράσεων και πολιτικών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας -μέσω της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- με στόχο να εξαλειφθούν οι ανισότητες, οι διακρίσεις και η βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους. «Οι δράσεις αυτές στηρίζουν και τις γυναίκες θύματα trafficking, αφού το trafficking αποτελεί μία μορφή έμφυλης βίας», διευκρίνισε.

«Ο πρώτος άξονας αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 63 δομών σε όλη τη χώρα, που παρέχει στήριξη και φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας και εμπορίας με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών. Πολλές γυναίκες θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι μετανάστριες, πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο. Στηρίζουμε αυτές τις γυναίκες με δράσεις που τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους, που ενισχύουν τις δεξιότητές τους και πιστοποιούν τα επαγγελματικά τους προσόντα., και που τις προετοιμάζουν για την αυτόνομη διαβίωση τους, αφού αποχωρήσουν από τους Ξενώνες Φιλοξενίας που συνήθως αρχικά διαμένουν.

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας των πολιτικών του Υπουργείου, σχετίζεται με το λεγόμενο gender mainstreaming ή αλλιώς την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με άλλα Υπουργεία ώστε η ισότητα των φύλων να αποτελεί φίλτρο στον τρόπο άσκησης της δημόσιας πολιτικής. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Φύλων 2021-2025 που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνονται δράσεις φορέων για να αντιμετωπιστεί το trafficking και να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες κατηγορίες θυμάτων.

Τέλος, συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς ώστε συντονισμένα να υιοθετούμε δράσεις για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο