18 Ιουλίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Δεν στηρίζετε τους πραγματικούς ανέργους, αλλά αθέμιτες πρακτικές

Τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Φανατισμό άνευ προηγουμένου και στείρα αντίδραση σε αυτονόητες ρυθμίσεις χωρίς κατάθεση αντιπροτάσεων καταλόγισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου του ΟΑΕΔ «Δουλειές Ξανά». «Αν κάποιος δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο και σας ακούσει για πρώτη φορά και το κοιτάξει αμέσως μετά, θα νόμιζε ότι άκουγε ανθρώπους που μιλούσαν για άλλο νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος στη συνέχεια αποδόμησε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για όλες τις βασικές διατάξεις:

«Μας είπατε ότι υποβαθμίζεται και διαλύεται ο ΟΑΕΔ. Πώς γίνεται αυτό; Με τα νέα ψηφιακά εργαλεία; Με το ότι για πρώτη φορά από το 2013 και μετά χαράσσεται στεγαστική πολιτική, αξιοποιώντας το αποθεματικό 1,5 δισ. του ΟΑΕΔ, που επί πολλά χρόνια έμενε αναξιοποίητο; Με τις νέες ιδέες που έχουμε παρουσιάσει, όπως το επίδομα επιτοκίου, το επίδομα ενοικίου, το να πληρώνει φθηνό ενοίκιο και στη συνέχεια να μπορείς να αγοράζεις το σπίτι (rent-to-own), μια σειρά από ρυθμίσεις, που έρχονται να εκσυγχρονίσουν τη στεγαστική πολιτική, να αγκαλιάσουν το εργατικό δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους; Είναι διάλυση του ΟΑΕΔ όταν υπερδεκαπλασιάζονται τα κονδύλια που θα χειρίζεται από εδώ και στο εξής, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα;».

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε για τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο τίθενται νέοι, αυστηροί κανόνες, έτσι ώστε η κατάρτιση να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο. «Δεν βλέπετε ότι υψώνουμε τον πήχη και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους ώστε να υπάρχει μία διαδικασία σοβαρή, αντίστοιχη με αυτή που αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας; Να μην θεωρείται η κατάρτιση κάτι δευτερεύον, στο οποίο δεν αποδίδεται σημασία; Για αυτό το λόγο άλλωστε, παρότι χρησιμοποιήσαμε πάρα πολλά κονδύλια από την ΕΕ, είμαστε από τους τελευταίους στις δεξιότητες! Θέλετε να αδιαφορήσουμε; Μήπως άραγε προτείνετε να σταματήσουμε τη συνεργασία με τη Google, με την Amazon, με τη CISCO; Όλοι οι νέοι «τρέχουν» σήμερα για αυτά τα προγράμματα! Ένα πρόγραμμα με τη Google που κάναμε τώρα για 4.000 θέσεις στην επιχειρηματικότητα πήγε πολύ καλά. 3.605 το ολοκλήρωσαν προσφάτως επιτυχώς, με πιστοποίηση. Κατακρίνετε επίσης τη συμμετοχή ιδιωτών στην κατάρτιση. Οι ιδιώτες διαμαρτύρονται διότι τους «σφίγγουμε τα λουριά». Αλλά διαμαρτύρεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι επί των ημερών του ήταν οι ίδιοι ακριβώς ιδιώτες που έκαναν την κατάρτιση! Εσείς κάνετε κριτική στην κυβέρνηση για το Δημόσιο και το ρόλο του, όταν εμείς- όχι εσείς- βάζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας να ασχοληθούν με την κατάρτιση και οι καταρτιζόμενοι θα περνάνε πλέον και τις πύλες των πανεπιστημίων».

Για τα περί δήθεν «τιμωρίας των ανέργων», ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε «τι είδους τιμωρία επιβάλλει η κυβέρνηση εισάγοντας για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, δηλαδή τη δυνατότητα ένας άνεργος που προσλαμβάνεται να παίρνει το μισό επίδομα ανεργίας μέχρι και το χρόνο που θα το έπαιρνε κανονικά εάν δεν προσλαμβανόταν. Αν προσληφθεί στους 4 μήνες, θα το παίρνει για άλλους 8. Είναι αυτό τιμωρία; Μήπως είναι τιμωρία το πριμ των 300 ευρώ που δίνουμε στους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 χρόνια, προκειμένου να καταρτίσουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης με τον ΟΑΕΔ;

Ή βρίσκετε παράλογη την εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων για αυτούς που είναι στη λίστα του ΟΑΕΔ; Και γιατί τόσο καιρό -και επί ΣΥΡΙΖΑ- το επίδομα θέρμανσης και το Κοινωνικό Τιμολόγιο για το ρεύμα είχαν εισοδηματικά κριτήρια; Σε αυτού του είδους τις κοινωνικές πολιτικές μπορούμε να έχουμε εισοδηματικά κριτήρια, αλλά στον ΟΑΕΔ ειδικά όχι! Θα πρέπει κάποιος που έχει 30.000, 40.000, 50.000 ευρώ εισόδημα να έχει και τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ! Τι προτείνετε να κάνουμε με όλους αυτούς; Η αντιπολίτευση -με την εξαίρεση του ΚΙΝΑΛ – προτείνει όλους αυτούς να τους χαϊδεύουμε και να τους αφήσουμε να συνεχίσουν όλες αυτές τις πρακτικές, που παραπέμπουν σε κατάχρηση, έστω και αν το νομικό πλαίσιο τους επέτρεπε να τα κάνουν όλα αυτά νομίμως!

Και βεβαίως η ίδια αντίληψη εκφράστηκε και με τις τρεις προσφορές κατάλληλων θέσεων που θα γίνονται από εδώ και πέρα στους ανέργους, -όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Τι λέει η ρύθμιση αυτή; Ότι αν κάποιος είναι στο μητρώο και παίρνει επίδομα ανεργίας και του προτείνεται μία θέση η οποία είναι κατάλληλη με βάση τα στοιχεία που ό ίδιος έχει δηλώσει στον ΟΑΕΔ (τα πτυχία του, την διαδρομή του, τον τελευταίο το μισθό, τον τόπο κατοικίας του) , εάν του δώσει μία τέτοια θέση, δύο θέσεις, τρεις θέσεις ο ΟΑΕΔ και αυτός τις απορρίψει και τις τρεις τότε, ναι, διαγράφεται από το μητρώο για δύο χρόνια

Τι προτείνετε; Να συνεχίσουμε να δίνουμε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι ενώ έχουν δηλώσει ποια δουλειά θέλουν και ενώ τους προσφέρεται όχι μία αλλά τρεις δουλειές με βάση αυτά τα οποία οι ίδιοι δήλωσαν να αρνούνται τις δουλειές για λόγους που όλοι φανταζόμαστε ; Έτσι δεν καλύπτετε τους πραγματικούς ανέργους, αλλά αθέμιτες πρακτικές!».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Αυτή η εμμονή σας σχετικά με την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την καταστροφική, τους οδοστρωτήρες, τις γαλέρες και όλα τα συναφή στα οποία αναφερόσαστε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και για αυτό σας ευχαρίστησα για τις επιθέσεις που κάνετε, διότι ενώ τα λέτε όλα αυτά η ανεργία από το 17,2% επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στο 11,9% και την ίδια στιγμή τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που εμείς θέλουμε να τον υποβαθμίσουμε, έχουν τριπλασιάσει τους ρυθμούς τους. Συνεχίστε λοιπόν αυτού του είδους τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση σας είναι ευγνώμων διότι με αυτό τον τρόπο εκτίθεστε και δείχνετε την κοινωνική σας απομόνωση», κατέληξε.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο