22 Ιουνίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Δεν συμβιβάζομαι με τον σημερινό ΕΦΚΑ – Άλλοι κλείνουν τα μάτια για να χαϊδεύουν μειοψηφίες

Τοποθέτηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αν ένας οργανισμός που μόνος του συγκεντρώνει εδώ και χρόνια το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι ειδική περίπτωση, τότε τι είναι;», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, η οποία απορρίφθηκε.

Αναφερόμενος  στη ρύθμιση για πρόσληψη Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα για τον δημόσιο τομέα, όταν υφίστανται κατάλληλα αιτιολογημένες ειδικές συνθήκες. «Δεν  κλείνουμε τα μάτια μας στα τεράστια προβλήματα του ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων, όπως δεν τα κλείνει ούτε και το Σύνταγμα, που έχει ειδικές προβλέψεις που χρησιμοποιούμε », τόνισε. Ο ίδιος καταλόγισε ρητορική δυο μέτρων και δυο σταθμών στον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων στο νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ, ενώ όταν ήταν στην κυβέρνηση πέρασε νόμο για το Κτηματολόγιο που προέβλεπε πρόσληψη Γενικού Διευθυντή και αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα. «Εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα ; Αν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στη μια περίπτωση (του ΕΦΚΑ) δεν υπάρχει και στην άλλη (του Κτηματολογίου) ;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε επίσης και τις αιτιάσεις για «συλλήβδην  προσλήψεις στον ΕΦΚΑ από τον ιδιωτικό τομέα», επαναλαμβάνοντας ότι «Δεν απευθυνόμαστε μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα συνολικά και στα στελέχη του ΕΦΚΑ. Και πολύ περισσότερο καθώς υπάρχουν ορισμένες διευθύνσεις και λειτουργίες εντός του Φορέα για τις οποίες προφανώς υπάρχει εμπειρία στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που δεν μπορεί να βρεθεί αλλού. Δεν πάμε να κάνουμε δογματικά προσλήψεις μόνο από τον ιδιωτικό τομέα, αδιαφορώντας για το πραγματικό αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής. . Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ασφαλισμένων !  Αυτό απαιτεί το συμφέρον των ανυπεράσπιστων Ελλήνων που ταλαιπωρούνται στις ουρές, περιμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους, έχουν μια σειρά από προβλήματα εξυπηρέτησης από τον ΕΦΚΑ. Σε αυτά τα προβλήματα ερχόμαστε να απαντήσουμε, δημιουργώντας μια νέα διευθυντική ομάδα που σε μερικούς μήνες θα δώσει ορμή σε αυτόν τον πολύπαθο Οργανισμό».

«Και εσείς τι κάνετε σήμερα;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχεστε και παίρνετε το μέρος ορισμένων μειοψηφιών μέσα στον ΕΦΚΑ που νομίζουν ότι θίγονται, αδιαφορώντας την ίδια στιγμή – ενώ λέτε ότι σας νοιάζει η κοινωνική πολιτική – για την ταλαιπωρία εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη! Διότι ερχόμαστε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας.  Και γι’ αυτό διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας!».

Περνώντας στο θέμα των πειθαρχικών συμβουλίων και των εσωτερικών ελέγχων, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.100 καταγγελίες που εκκρεμούν σε έναν οργανισμό 7.500 υπαλλήλων. «Και εκκρεμούν, γιατί το πειθαρχικό λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας και δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες για να εξετάσουν τα θέματα. Ποιο είναι το πρόβλημά σας λοιπόν; Ότι κάνουμε σύντμηση στις ημερομηνίες στις οποίες εξετάζει το πειθαρχικό; Ή ότι βγάζουμε από το πειθαρχικό τους συνδικαλιστές; Ναι, βγάζουμε από το πειθαρχικό τους συνδικαλιστές. Δεν είναι η δουλειά των συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ να κάνουν τους κριτές για υποθέσεις συναδέλφων τους. Και αυτό το πιστεύουμε και το υπογραμμίζουμε.  Το άρθρο 103 του Συντάγματος που επικαλείστε προβλέπει ότι τα 2/3 των μελών του πειθαρχικού συμβουλίου πρέπει να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Εμείς προβλέπουμε μια τριμελή σύνθεση, που περιλαμβάνει ένα πάρεδρο ή δικαστικό πληρεξούσιο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ένα μόνιμο υπάλληλο από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας. Άρα, δύο στα τρία μέλη είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.. Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ναι, αλλά όχι συνθέσεις σαν κι αυτές που είχαμε μέχρι σήμερα που οδήγησαν σε αυτά τα «λαμπρά» αποτελέσματα. Εσείς μπορεί να δέχεστε αυτή την εικόνα του ΕΦΚΑ, εγώ δεν τη δέχομαι. Θέλω ένα ΕΦΚΑ που να υπηρετεί τους πολίτες!», κατέληξε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο