18 Ιουλίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης: Ακολουθούμε το δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής – Η κριτική σας θα μείνει για να σας εκθέτει

Βασικά σημεία εισαγωγικής τοποθέτησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι ρυθμίσεις που φέρνουμε με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας δεν είναι ελληνικές πατέντες, αλλά εφαρμόζονται σε προηγμένες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Συνδυάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με την προστασία των εργαζομένων. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που δίνει νέες ευκαιρίες, δυνατότητες και επιλογές, δίνει δηλαδή δύναμη στον εργαζόμενο». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Αναγνωρίζω φυσικά όχι μόνο το δικαίωμα στη διαφωνία -που είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και αποτελεί την ουσία της Δημοκρατίας-, αλλά και το δικαίωμα στην οργή και την αγανάκτηση. Είμαι  όμως περίεργος να δω όταν θα φτάσει ώρα της ψηφοφορίας με πόση οργή και αγανάκτηση θα καταψηφίσουν  οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης τις διατάξεις για τις γονικές άδειες, για παράδειγμα. Τις διατάξεις που προβλέπουν, για πρώτη φορά, ότι ΟΑΕΔ θα καλύπτει τις γονικές άδειες για δύο μήνες και για τον πατέρα και για τη μητέρα, την άδεια πατρότητας που καθιερώνουμε για πρώτη φορά για 14 ημέρες, τα μέτρα για την βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Με πόση οργή θα καταψηφίσετε τις διατάξεις που κατοχυρώνουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των παιδιών που δουλεύουν στα delivery και τα courier και τις ρυθμίσεις για να καλύπτονται σε θέματα υγείας και ασφάλειας από τις επιχειρήσεις

Με πόση οργή και αγανάκτηση θα καταψηφίσετε τις διατάξεις για την τηλεργασία και το δικαίωμα της αποσύνδεσης και αυτές σύμφωνα με τις οποίες διευρύνεται η προστασία των εργαζομένων από την απόλυση και για πρώτη φορά προστατεύεται ο εργαζόμενος από την απόλυση επειδή ασκεί κάποιο δικαίωμά του. Αυτό εσείς δεν το είχατε κάνει. Το κάνουμε εμείς οι νεοφιλελεύθεροι και ανάλγητοι.  Να δω λοιπόν -γιατί υπάρχουν και ονομαστικές ψηφοφορίες- πώς θα τα ψηφίσετε όλα αυτά. Με ποιο σκεπτικό και τι θα πείτε στους εργαζόμενους, τους οποίους υποτίθεται υποστηρίζετε. «Με πόση οργή θα καταψηφίσετε τη διάταξη για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία την εισήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρώτη φορά πιλοτικά το 2010. Τώρα εμείς δεχόμαστε το αίτημα της ΓΣΕΕ και την εφαρμόζουμε καθολικά και ακούμε πάλι κριτική».

Ο ίδιος συνέχισε την κριτική του λέγοντας ότι «Η συνεδρίαση στη Βουλή θα είναι τα αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης ! Λέμε άσπρο, λέτε μαύρο. Λέμε μαύρο, λέτε άσπρο. Είστε μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση  που έχετε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ υποκρισίας. Μην αναζητείτε λοιπόν γιατί είστε τόσο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική σύγχυση, η εμπάθεια και η άρνηση των πάντων σας οδηγούν σε αυτό το σημείο κα θα πάτε ακόμα χειρότερα».

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ψέμα την κατάργηση του οκταώρου λέγοντας πως το νομοσχέδιο κατοχυρώνει το οκτάωρο και γι’ αυτό η αντιπολίτευση το πήρε πίσω και άρχισε να μιλά για υπερωρίες.  Όπως εξήγησε, «στην περίμετρο του 8ωρου υπάρχουν δυο θεσμοί: Οι υπερωρίες και η διευθέτηση». Για τις υπερωρίες σημείωσε ότι  «μόνο τα trolls του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν στο Διαδίκτυο ότι οι υπερωρίες πληρώνονται με ρεπό. Τι ισχύει ; Ότι οι  υπερωρίες από 96 ώρες στη βιομηχανία και 120 στις υπηρεσίες αυξάνονται ετησίως στις 150 ώρες που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.  Αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριό τους και θα πάρουν κατά 40% παραπάνω τα χρήματά τους. Μας λέτε ότι οι εργαζόμενοι θα χάνουν λεφτά γιατί με το ισχύον καθεστώς αν είχαν 125  υπερωρίες ετησίως θα έπαιρναν προσαύξηση 80%. Τότε οι υπερωρίες όμως θα ήταν παράνομες και θα έπρεπε ο εργαζόμενος να προσφύγει στο δικαστήριο για να το αποδείξει! Τι υπερασπίζεστε λοιπόν; Την παρανομία και τη μαύρη εργασία; Αντιθέτως, εμείς στις παράτυπες υπερωρίες δίνουμε προσαύξηση 120%!»

Για τη διευθέτηση σημείωσε ότι ισχύει στην χώρα μας τα τελευταία 30 έτη και αφορά συγκεκριμένες επιχειρήσεις και τον τουριστικό κλάδο. Μάλιστα αποκάλυψε ότι «με αυτό το νομοσχέδιο ενσωματώνουμε την οδηγία  1158/2019  που είχε υπογραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ.  Εκεί θα βρείτε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μάλιστα  με ατομικές συμβάσεις. Το έχετε θεσπίσει με τη δική σας υπογραφή. Ήταν το τελευταίο φύλλο συκής  που έμεινε  !  Εσείς όταν είστε στην κυβέρνηση υπογράφετε αυτά τα οποία μόλις σας περιέγραψα και στη συνέχεια «ουκ είδα τον άνθρωπον». «Δεν ξέρω τίποτα». «Δεν την έχω δει αυτή τη διάταξη». Και όχι μόνο δεν την ξέρετε την διάταξη, αλλά ξιφουλκείτε εναντίον των εαυτών σας σε μία κατάσταση πολιτικού διπολισμού, στην οποία έχετε περιέλθει.

Νομίζω ότι αναλύσαμε το θέμα της διευθέτησης και είναι απολύτως καθαρό. Όταν δουλεύουν οι εργαζόμενοι περισσότερο δεν πληρώνονται με ρεπό όπως λέτε εσείς, αλλά πληρώνονται με παραπάνω χρήματα κοπιάζοντας περισσότερο φυσικά. Όταν μπουν σε καθεστώς διευθέτησης δεν αυξάνεται ο συνολικός τους εργασιακός  χρόνος, αλλά ο χρόνος αυτός «απλώνεται» περισσότερο.  Οπότε τους μένει κάποια μέρα, κάποια περίοδος του χρόνου που κάθονται και πληρώνονται εκείνη την περίοδο για να δουν περισσότερο την οικογένειά τους. Είναι άραγε φιλεργατική πολιτική αν ένας εργαζόμενος θέλει να δουλέψει λίγο παραπάνω από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη για να έχει τη δυνατότητα αμειβόμενος να βλέπει τα παιδιά του την Παρασκευή να του το απαγορεύουμε;».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις διατάξεις που αφορούν στο συνδικαλιστικό νόμο, σημειώνοντας ότι  «πίσω από τις αντιδράσεις κομμάτων είναι διαμαρτυρίες κάποιων συνδικαλιστών καθώς θίγονται προνόμια. Καταργείται η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και από κόμματα καθώς και η «ασυλία» των συνδικαλιστών που δεν μπορεί να διωχθούν ακόμα και όταν έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον συναδέλφων τους. «Αυτό θέλετε να καλύψετε ; Είναι αυτό προοδευτική πολιτική;», διερωτήθηκε. Όσον αφορά στις διατάξεις για την απεργία υποστήριξε ότι είναι ιερό δικαίωμα, άλλο όμως η απεργία και άλλο η παρανομία. “Όταν κηρύσσεται μια απεργία στοχεύει εναντίον του κοινωνικού συνόλου ή εναντίον της όποιας κυβέρνησης ; Όταν εγκλωβίζεις έναν ανάπηρο  δεν δείχνεις κοινωνική ευαισθησία,  αλλά κοινωνική αναλγησία. Η ρύθμιση για την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία στην κοινή ωφέλεια και η απαγόρευση κήρυξης μιας καταχρηστικής απεργίας από ανώτερου βαθμού σωματείο είναι ρυθμίσεις που φέρνουμε για να μην παρακάμπτονται αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Απευθυνόμενος στο τέλος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προέβλεψε ότι «κατά την ονομαστική ψηφοφορία θα φύγετε, γιατί θα εκτεθείτε πολιτικά αν καταψηφίσετε τη συντριπτική πλειονότητα των διατάξεων. Eσείς συντάσσεστε με τις δυνάμεις του χθες και η κριτική σας θα μείνει για σας εκθέτει! Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δικαιωθούμε, γιατί θεσπίζουμε ρυθμίσεις Ευρώπης και κοινής λογικής!», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο