19 Μαΐου, 2024

Για το ακίνητο της Βαμβακουργίας ΑΕ στο Βόλο

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Πετράκος, παρουσίασαν σήμερα στον Βόλο, το μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Α.Ε.», ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ.

Το Υπουργείο Εργασίας, με το πιλοτικό πρόγραμμα «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας- Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», έχει αναδείξει το κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, ενώ το υψηλό ενδιαφέρον και οι αξιόλογες προτάσεις που έχουν υποβληθεί αναδεικνύουν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και τη σκοπιμότητα της επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος και σε άλλες περιοχές και πόλεις της επικράτειας. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το ακίνητο της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Α.Ε.», έκτασης 87 στρεμμάτων.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η διερεύνηση και η υποβολή εναλλακτικών προτάσεων ως προς τις δυνατές χωροθετήσεις και χρήσεις. Η διερεύνηση θα αφορά, μεταξύ άλλων, τις επιλογές για ρυμοτόμηση ή μη του ακινήτου, τη δυνατότητα επανάχρησης των υφιστάμενων κτιρίων ή/και την ανέγερση νέων, τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων, κλπ. Ενδεικτικά, οι προτάσεις που θα εξετασθούν, θα αφορούν ιδίως χρήσεις:

  • Πανεπιστημιακές (Φοιτητικές Εστίες, Εγκαταστάσεις νέων Τμημάτων, Ερευνητικό Κέντρο, Τεχνολογικό Πάρκο, Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
  • Κοινωνικής ανταπόδοσης (στέγη για ευάλωτες ομάδες, νέους/ες ερευνητές, αθλητικές εγκαταστάσεις, έδρα νεοφυών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων καινοτομίας, ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων). 

Με τον τρόπο αυτό, μπαίνει τέλος στη χρόνια απαξίωση ενός εγκαταλειμμένου, εδώ και δεκαετίες, χώρου και δίνεται μια νέα πνοή αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας με κοινωνικό πρόσημο και ανταπόδοση για την πόλη του Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο