20 Ιουλίου, 2024

Γ. Βρούτσης: Ο σημαντικός ρόλος και η κοινωνική συμβολή του ΤΕΒΑ με τα 331 εκατ. ευρώ κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/10/2020, επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση στα γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο  είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο  άμεσα από τον Υπουργό κ. Βρούτση  και έχει ως αποστολή να υποστηρίζει σε επιστημονικό και διαχειριστικό επίπεδο τις δράσεις και τις πολιτικές του στα θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας.    

Ο Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Πρόεδρο του ΕΙΕΑΔ, Αριστοτέλη Βαβουγυιό, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων του Ε.Ι.Ε.Α.Δ για την πορεία των έργων που υλοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο κατά την τρέχουσα περίοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) του οποίου το ΕΙΕΑΔ έχει την διαχειριστική ευθύνη. 

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το ΤΕΒΑ, του οποίου σημειωτέον η διαχείριση ανατέθηκε στο ΕΙΕΑΔ το 2014 επί της προηγούμενης θητείας του κ. Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση  τόσο για τις άμεσες παρεμβάσεις που γίνονται σε σχέση με την πανδημική κρίση (διανομές τροφίμων κατ’ οίκον, τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας), όσο και για την πορεία του προγράμματος πανελλαδικά, όπου 250.000 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 400.000 ωφελούμενους  (άτομα ακραίας φτώχειας) λαμβάνουν ποιοτική επισιτιστική βοήθεια.  

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το ΤΕΒΑ μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων / Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων   και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ). Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του.  Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες. 

 

Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί και μια σειρά από συνοδευτικά μέτρα για τους ωφελούμενους (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών) 

 

Ο Υπουργός από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ,  να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελούμενων,  ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει  το Πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.  Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ ΤΕΒΑ και Μηχανισμού Διάγνωσης, ώστε να εντοπιστούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημική κρίση στα πεδία της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να  σχεδιαστούν οι περαιτέρω πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας.  

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΙΕΑΔ, ευχαριστώντας τον Υπουργό για τη σημερινή επίσκεψη εργασίας, διαβεβαίωσε ότι το ΕΙΕΑΔ με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνεται καθημερινά στο ρόλο και την αποστολή του, ώστε το έργο και οι δράσεις του να έχουν πραγματικά οφέλη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, ιδίως μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της πανδημικής κρίσης. 

 

                   *Επισυνάπτεται δήλωση του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση καθώς και ενημερωτικό Q & A για το ΤΕΒΑ 

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΕΙΕΑΔ

Ερωτήσεις και Απαντήσεις ΤΕΒΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο