28 Μαΐου, 2023

Γ. Σταμάτης: Η υποστηριζόμενη εργασία για Άτομα με Αναπηρία γίνεται πράξη στη χώρα μας

Πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την θεσμοθέτηση του ρυθμιστικού πλαισίου

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για τη θεσμοθέτηση της υποστηριζόμενης εργασίας για τα άτομα με αναπηρία. Στόχος της ΟΔΕ είναι η σύνταξη διατάξεων για τη θεσμοθέτηση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, με τις οποίες θα ρυθμίζονται ενδεικτικά τα εξής θέματα:

Α. Η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην ανοικτή αγορά εργασίας με στόχο την εύρεση και διατήρηση έμμισθης απασχόλησης,

Β. Η περιγραφή και οριοθέτηση του ρόλου του προπονητή εργασίας (job coach), σκοπός του οποίου θα είναι η εκπαίδευση και η συμβουλευτική υποστήριξη του εργαζομένου με αναπηρία και του εργοδότη του όταν κρίνεται αναγκαίο,

Γ. Η δημιουργία μητρώου για τους πιστοποιημένους προπονητές εργασίας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και πρόεδρος της ΟΔΕ δήλωσε τα εξής:

«Η ενεργή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ανοιχτή αγορά εργασίας αποτελεί το κλειδί για την ομαλή και αποτελεσματική κοινωνική τους ένταξη. Η θεσμική κατοχύρωση της υποστηριζόμενης εργασίας απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και γίνεται πράξη πλέον και στη χώρα μας. Η υποστηριζόμενη εργασία αποτελεί διεθνώς το ισχυρότερο μέσο άρσης των εμποδίων και των διακρίσεων πρόσβασης στην απασχόληση, που βιώνουν ιδίως τα άτομα με νοητική αναπηρία και συνιστά το εφαλτήριο για την πραγμάτωση της πλήρους κοινωνικής τους συμπερίληψης χωρίς αποκλεισμούς».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ημερολόγιο Ανακοινώσεων

Μάιος 2023
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Μετάβαση στο περιεχόμενο