21 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Μ. Συρεγγέλα στην Κόρινθο: Κομβικής σημασίας για τη δημογραφική πολιτική η συνεργασία με τους ΟΤΑ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση των πολιτικών και των δράσεων που σχετίζονται με την επίλυση του δημογραφικού ζητήματος αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Επιστημονικό Συνέδριο «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική και Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης».

Η δημιουργία οριζόντιων επιτελικών δομών για την παρακολούθηση των σχεδιαζόμενων και των εφαρμοζόμενων πολιτικών που σχετίζονται με το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας σήμερα συντελείται σε δύο διαφορετικά επίπεδα: το εθνικό και το περιφερειακό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγαστής συνεργασίας των ΟΤΑ με την κεντρική διοίκηση, άλλωστε, αποτελεί η εξαιρετική λειτουργία των δεκάδων Συμβουλευτικών Κέντρων, αλλά και των Ξενώνων Φιλοξενίας για γυναίκες που απειλούνται ή έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία καθώς και για τα παιδιά τους.

«Αποτελώντας γέφυρα μεταξύ κεντρικής διοίκησης και πολιτών, οι ΟΤΑ βρίσκονται στον πυρήνα της χάραξης, της ομαλής εξέλιξης, αλλά και της ενίσχυσης των δράσεων της ΓΓΔΟΠΙΦ. Διότι η εγγύτητά τους με τις τοπικές κοινωνίες όχι μόνο συμβάλλει στην ταχύτερη ανταπόκριση των αντανακλαστικών του κράτους, αλλά παράλληλα διασφαλίζει και πως καμία πολιτική και κανένα μέτρο δεν θα αγνοεί τις ιδιαίτερες συνθήκες και αιτήματα της κάθε περιοχής», τόνισε η κα Συρεγγέλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα: «Τοπική Ανάπτυξη με Στρατηγική Δημογραφικής Πολιτικής & Φροντίδα για την Οικογένεια: Η Κομβική Συνεργασία με τους ΟΤΑ».

Επίσκεψη στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κορίνθου

Η κα Συρεγγέλα στη συνέχεια επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών – Θυμάτων Βίας Κορίνθου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό του Κέντρου και να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης που προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο σε όσες και όσους απευθύνονται σε αυτό και τις δράσεις του. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ευχαρίστησε τα στελέχη του Κέντρου για το σημαντικό τους έργο στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, λέγοντας πως «το Συμβουλευτικό Κέντρο Κορίνθου είναι δίπλα σε όλες τις γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση, ψυχολογική, λεκτική βία ή έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και στους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν μία γυναίκα να ξεφύγει από τον κύκλο της βίας και να ξεπεράσει τα τραύματά της».

Το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι στο πλευρό των γυναικών, παραπέμπει τα θύματα σε ξενώνες, όποτε αυτό απαιτείται και τα βοηθάει να έρθουν σε επαφή με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, με φορείς αρμόδιους για επιδόματα ή με φορείς προώθησης της απασχόλησης. «Στον αγώνα κατά της βίας καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Όλες οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων είναι έτοιμες να στηρίξουν τα θύματα βίας για να σβήσουν την οδυνηρή εμπειρία που βίωσαν από τη μνήμη τους και να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους», σημείωσε η κα Συρεγγέλα.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο