14 Ιουλίου, 2024

Εγκαίνια Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων με νοητική υστέρηση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παραβρέθηκε σήμερα Πέμπτη 18/1 στα εγκαίνια του νέου χώρου του Κέντρου Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων με νοητική υστέρηση στον Ταύρο, όπου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων η κ. Φωτίου είπε τα εξής:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ σε έναν τόσο ωραίο χώρο με μεγάλες δυνατότητες να φιλοξενήσει τα παιδιά μας. Το πρόβλημά μας ως Πολιτεία είναι πως θα καταφέρουμε να εντάξουμε όλα τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία και την εργασία. Αυτή είναι και η αγωνία των γονιών. Τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν οι ίδιοι μεγαλώσουν. Σ’ αυτό το κεντρικό ερώτημα έχουμε δυο προτάσεις. Η μια είναι οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, δηλαδή ανά τρία, ανά τέσσερα τα παιδιά να μπορούν να ζουν με μια μικρή βοήθεια και η άλλη είναι η εργασία.

Όταν ξεκινήσαμε τα σχολικά γεύματα στο Πέραμα, στο τέλος του 2015, ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης) μαγείρευαν για 4.000 παιδιά του Δημοτικού και τους δασκάλους τους. Το 30% των εργαζομένων στις ΚΟΙΣΠΕ είναι παιδιά με νοητική υστέρηση, πρώην φυλακισμένοι, πρώην τοξικοεξαρτημένοι κλπ. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που παίρνουν. Είναι ότι νιώθουν ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας, με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνία. 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ότι στην αρχή του προγράμματος έρχονταν κάθε πρωί στο γραφείο μου δυο παιδιά από ΚΟΙΣΠΕ για να δοκιμάσω το φαγητό που είχαν μαγειρέψει. Σταματούσα λοιπόν ό,τι έκανα για να δοκιμάσω. Και σας εγγυώμαι ότι ήταν το καλύτερο φαγητό που έχω φάει. Γιατί οι ΚΟΙΣΠΕ κάνουν εξαιρετικό φαγητό. Δεν υπήρχε τίποτα πιο ενθαρρυντικό για μένα προκειμένου να συνεχίσω τα σχολικά γεύματα, απ’ αυτά τα δυο παιδιά. Σήμερα έχουμε φτάσει τα 130.000 σχολικά γεύματα σε όλη την Ελλάδα. Και την επόμενη χρονιά, το 2019-2020, θα φτάσουμε τα 500.000 σχολικά γεύματα. Και ελπίζω ότι πολλά παιδιά με νοητική υστέρηση θα μαγειρεύουν εξαιρετικά γεύματα για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων».    

Μετάβαση στο περιεχόμενο