12 Ιουνίου, 2024

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Οι πολιτικές μας δίνουν προοπτική στους νέους να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

 

Το REBRAIN GREECE, η πλατφόρμα διασύνδεσης ταλέντων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποτελεί καλό παράδειγμα συνεργασίας του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.200 εγγραφές και έχουν αναρτηθεί 170 θέσεις εργασίας.

 

«Η επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού δεν είναι μόνο μια οικονομική ανάγκη, αλλά μια κοινωνική και ηθική υποχρέωση. Η Ελλάδα οφείλει να αγκαλιάσει τα παιδιά της που έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρίες και να τους προσφέρει ένα φιλόξενο και υποστηρικτικό περιβάλλον για να επιστρέψουν και να προσφέρουν στην πατρίδα τους», είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στην Ετήσια Εκδήλωση Πρωτοβουλίας BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία στο εξωτερικό, όπου έζησε και εργάσθηκε επί 12 συναπτά έτη. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να «στέλνουμε σήμα» στους συμπατριώτες μας που ζουν εκτός συνόρων πως η οικονομία μας πηγαίνει κάθε χρόνο καλύτερα, οι μισθοί αυξάνονται και πως αν θέλουν να ιδρύσουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούν από τη γραφειοκρατία».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εστίασε σε τρεις πυλώνες που είναι βασικοί για την επιστροφή των «ταλέντων» πίσω στην χώρα. «Γυρνάω πίσω στην Ελλάδα» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου «σημαίνει μισθός, φορολογικά κίνητρα, ελαφρύνεις, φορολογικοί συντελεστές. Σημαίνει υπηρεσίες για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή είτε για τα παιδιά είτε και τους μεγαλύτερους. Σημαίνει ένα φιλικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον για όλους».

Εκτενής ήταν η αναφορά της Δόμνας Μιχαηλίδου στο Rebrain Greece, την ηλεκτρονική πλατφόρμα που διασυνδέει, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», «ταλέντα» που διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδας με τις επιχειρήσεις. Στόχος του Rebrain Greece είναι η κάλυψη θέσεων εργασίας που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση, ικανότητες και δεξιότητες. Ήδη στην Πλατφόρμα Rebrain Greece έχουν ενταχθεί 1.000 «ταλέντα» και 145 επιχειρήσεις και έχουν αναρτηθεί 170 θέσεις εργασίας.

Όπως είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «ο Ψηφιακός Μηχανισμός Διασύνδεσης ταλέντων με θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας και σύμπραξης του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Το Rebrain Greece, που είναι συμβατό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ενίσχυσης Ταλέντων, αποτελεί μέρος των δράσεων της Κυβέρνησης για την ανάδειξη, προσέλκυση και διατήρηση των ταλέντων σε όλη την Ελλάδα και σε περιφέρειες, που παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες επανακατάρτισης του εργατικού δυναμικού, στα επιδόματα μητρότητας, στις προοπτικές της ελληνική οικονομίας και στα φορολογικά κίνητρα. «Το κράτος» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «έχει θεσπίσει δέσμη φορολογικών κινήτρων, ώστε να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό καθεστώς για τα φυσικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και φορολογούνται πλέον για το παγκόσμιο εισόδημά τους στη χώρα μας. Όσα φυσικά πρόσωπα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματός για επτά φορολογικά έτη».

«Η αξιοποίηση του δυναμικού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό» συνέχισε η Δόμνα Μιχαηλίδου «είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των αναπτυξιακών μας στόχων. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από εξειδικευμένα στελέχη και με τις πολιτικές μας έχουμε δώσει προοπτική στους νέους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δημιουργούμε μια Ελλάδα που προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές για όλους».

Στην συζήτηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Αλέξανδρος Πατεράκης, Deputy CEO της ΔΕΗ, ο Γιάννης Παπαχρήστος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BrainReGain και CEO του ομίλου ANT1 και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, President & CEO της METRO ΑΕΒΕ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο