18 Μαΐου, 2024

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον εργαζόμενο»

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στο ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4 FM στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση»

 

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις τριετίες

«Προχωρήσαμε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, δηλαδή είναι 30% υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό του 2019. Στην πράξη αυτό σημαίνει συν 50 ευρώ. Το εξίσου σημαντικό είναι ότι σήμερα, σε σχέση με το 2019 το ποσοστό των συμπολιτών μας που εργάζεται με τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί στο 22% από 27% που ήταν το 2019. Αυτό αποτελεί μια κατάκτηση που επιβεβαιώνει την ορθότητα των πολιτικών μας. Από την αύξηση επηρεάζονται άμεσα  560.000 συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας άλλων κατηγοριών: Από αυτούς, οι 500.000  είναι αποδέκτες του τακτικού επιδόματος ανεργίας, το οποίο με την αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνεται από τα 480 στα 510 ευρώ. Μετά έχουμε τις γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας, τους δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται μέσω της ΔΥΠΑ σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης καθώς και όσους δικαιούνται τις τριετίες που ξεπάγωσαν στην αρχή του έτους. Αναφορικά με τις τριετίες πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να τις δώσει ή να μην τις δώσει. Είναι υποχρέωσή του κι αν δεν την τηρήσει είναι παράνομος.  Με βάση τον νέο κατώτατο μισθό θα υπολογιστεί και το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας».

 

Για επίσκεψη με τον Πρωθυπουργό σε βιομηχανία στα Καμίνια

«Επισκεφθήκαμε χθες Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό, τη βιομηχανία «Ήλιος Μπαχαρικά» στα Καμίνια που εφαρμόζει από την 1η Ιανουαρίου την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Στη βιομηχανία αυτή που διοικείται από μια γυναίκα, οι περισσότερες εργαζόμενες είναι γυναίκες».

 

Για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

«Την ψηφιακή κάρτα την έχουμε εφαρμόσει σε πολλούς κλάδους. Στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα σούπερ μάρκετ και έχουμε δει αποτέλεσμα. Είναι ένα ακόμα εργαλείο για την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας έτσι ώστε να κάνει τους ελέγχους της. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και οι συνεπείς εταιρείες προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ήδη 3.500 συμπολίτες μας έχουν πάρει πίσω τα χρήματά τους, τα δεδουλευμένα τους ακριβώς επειδή έχουν γίνει οι έλεγχοι μέσα από την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και επειδή η Κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον εργαζόμενο. Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους συγκεκριμένους κλάδους συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώρηση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και των υπερωριών».

Επίσης αποφασίσαμε ότι η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024. Η απόφαση αυτή, ελήφθη λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Πλέον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου και πολυεπίπεδου αυτού έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου.

 

 

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για εργαζόμενους συνταξιούχους

«Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους είναι μια μεταρρύθμιση η οποία έχει πιάσει τόπο. Μέσα σε ένα μήνα από εκεί που είχαμε 26.000 συνταξιούχους να εργάζονται, δεδομένου ότι τους παρακρατούσαμε το 30% της σύνταξής τους, τώρα που δεν παρακρατούμε τίποτα, ο αριθμός τους έχει φθάσει τους 59.000. Δηλαδή έχουν υπερδιπλασιαστεί ήδη μέσα σε ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε τον στόχο μας, ο οποίος ήταν διττός. Ο πρώτος είναι αν κάποιος θέλει και μπορεί να δουλέψει, να μην τον φοβίζει το 30% της παρακράτησης και να πληρώνεται στη σύνταξή του όλα τα δεδουλευμένα του. Ο δεύτερος στόχος τον οποίο πετύχαμε, είναι ότι χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονταν και δεν το δηλώναν για να μην τους παρακρατούν το 30% της σύνταξης, τώρα το δηλώνουν. Οπότε οι άνθρωποι δεν είναι πια στα μαύρα, για να το πω απλά. Είναι ασφαλείς, είναι ασφαλισμένοι στον εργασιακό τους χώρο. Θα μπορούν την ασφάλιση αυτή να τη δουν και σε αύξηση της σύνταξης όταν σταματήσουν να δουλεύουν».

Μετάβαση στο περιεχόμενο