15 Ιουνίου, 2024

Δήλωση Ειδικής Γραμματέως Κοινωνικής Ένταξης Ρομά, Κατερίνας Γιάντσιου

Η Ειδική Γραμματέας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό περιστατικό στην Άμφισσα που στοίχισε τη ζωή ενός 13χρονου κοριτσιού. Τέτοια γεγονότα μας καλούν όλους, Πολιτεία και Πολίτες, να αναλογιστούμε με ψυχραιμία το περιβάλλον γέννησης αυτών των φαινομένων και τη συμβολή όλων μας για την ανατροπή μιας απαράδεκτης κατάστασης περιθωριοποίησης, αποκλεισμού αλλά και εχθρότητας. 

Η Ειδική Γραμματεία έχει εγκαινιάσει μια σειρά αυτοψιών σε όλη τη χώρα από τις οποίες τεκμαίρεται η ύπαρξη χάσματος μεταξύ Ρομά και μη Ρομά, η μεγάλη δυσπιστία και απόρριψη μεταξύ διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.  Η πολιτική της κοινωνικής ένταξης αποτελεί τη μόνη βιώσιμη, ανθρωπιστική προσέγγιση για να αποφευχθούν περιστατικά αυτοδικίας, αντιποίνων και βιαιοπραγιών. Το περιθώριο γεννά περιθώριο και οι περιθωριοποιημένοι συμπολίτες μας αντιμετωπίζονται συχνά ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. 

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας Ρομά που διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες, η Ειδική Γραμματεία σε συνεργασία με το Δήμο Άμφισσας ολοκλήρωσαν όλα τα αναγκαία θεσμικά βήματα για τη μετεγκατάσταση του οικισμού στην Κάμινο και την αποκατάσταση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την πλήρη κοινωνική ένταξη. Η κοινωνική ένταξη είναι προς όφελος όλων. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο