14 Ιουλίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου στην 1η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης: «Όλοι μαζί για την προσχολική αγωγή»

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση δίνει τόσο μεγάλη σημασία και αξία στην προσχολική αγωγή, στην αγωγή και φροντίδα που παίρνουν τα παιδιά μας από λίγων μηνών έως και 4 ετών και που καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς στο ίδιο τραπέζι», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης.

Το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης είναι ένα δεκαπενταμελές συμβουλευτικό όργανο με τριετή θητεία το οποίο θεσπίζεται και συγκροτείται για πρώτη φορά με σκοπό να εξετάζει όλα τα θέματα που αφορούν στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να προτείνει λύσεις, αλλαγές και μικρές ή μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Του Συμβουλίου προεδρεύει ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και Αντιπρόεδρος είναι ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στη πρώτη συνεδρίαση όλα τα μέλη ευχαρίστησαν την Υφυπουργό Εργασίας. Δ. Μιχαηλίδου,  για την πρωτοβουλία της να συστήσει το Συμβούλιο και που τους έδωσε την ευκαιρία να συμβάλουν στο έργο και στο μέλλον της προσχολικής αγωγής. Ενστερνιζόμενοι ότι η προσχολική αγωγή είναι καθοριστική για την πορεία και το μέλλον του κάθε παιδιού, θα εργαστούν και θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι θα τεθούν οι καλύτερες προδιαγραφές ούτως ώστε όλοι οι σταθμοί- ιδιωτικοί, δημόσιοι και δημοτικοί- να προσφέρουν στα παιδιά το κατάλληλο περιβάλλον και συνθήκες για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξή τους.

Τα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν το Συμβούλιο είναι πολλά και διαφορετικά. Όπως τόνισε η Υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη συγκέντρωση δεδομένων για όλους τους σταθμούς, δημοτικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς στο πρόγραμμα Κυψέλη, που για πρώτη φορά έρχεται για να ρυθμίσει το παιδαγωγικό πλαίσιο των σταθμών και να θεσπίσει την πρώιμη ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών και αναπηριών.

Άλλα ζητήματα όπως ενδεικτικά κτιριολογικές προδιαγραφές, στελέχωση, όρια ηλικίας, διατροφή πρέπει επίσης να συζητηθούν και να προτεραιοποιηθούν. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι το Συμβούλιο είναι θεσμοθετημένο, έχει συνέχεια και ανεξαρτήτως κυβερνητικών αλλαγών θα είναι εκεί για να ασχολείται με τα θέματα της προσχολικής αγωγής.

Κλείνοντας η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Προτεραιότητά μας η προσχολική αγωγή. Το Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης είναι εδώ και θα είναι εδώ και μετά από εμάς. Θα μπορεί δυναμικά να εξελίσσεται, να εντοπίζει τα προβλήματα, να παρακολουθεί τις διεθνείς πρακτικές, να κατανοεί τι γίνεται σωστά και τι λάθος, τι πρέπει να ενσωματώσουμε, τι πρέπει να αλλάξουμε σε όλη την Ελλάδα, πάντα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον, πρωτίστως του παιδιού και μετά των οικογενειών, της κοινωνίας και της χώρας μας».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο