18 Ιουλίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Να περιορίσουμε και, γιατί όχι, κάποια στιγμή να μηδενίσουμε τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα

Τοποθέτηση Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας

 

 Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) συμμετείχε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά του στη μεγάλη προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και ενίσχυσης του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας.

Η Υφυπουργός, επικεντρώθηκε σε 3 βασικούς άξονες, περιέγραψε τις αντίστοιχες δράσεις του Υπουργείου, ζητώντας παράλληλα από τον Πρόεδρο του ΕΣΑΝΥ, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας  Γιώργο Σταμάτη, τη συνδρομή του Συμβουλίου για τον σχεδιασμό νέων δράσεων.

Οι 3 βασικοί άξονες που ανέδειξε η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι οι εξής:

–  Η σημασία της επείγουσας αναδοχής, ιδίως για εγκαταλελειμμένα βρέφη, έτσι ώστε να συνδεθούν άμεσα με ανάδοχη οικογένεια και να μεταφερθούν από το νοσοκομείο στην οικογένεια χωρίς το στάδιο της ενδιάμεσης παραμονής σε κάποιο ίδρυμα. Σε αυτό θα βοηθήσει η εντατικότερη προσπάθεια δημιουργίας τοπικών δικτύων αναδόχων αλλά και η συμπλήρωση των ατομικών σχεδίων οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.

–  Η ενίσχυση, επιμόρφωση αλλά και παρακολούθηση των κοινωνικών συμβούλων των Περιφερειών ώστε ο έλεγχος των κοινωνικών δομών να μην είναι τυπικός αλλά ουσιαστικός ως προς την παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους των δομών.

–  Η δημιουργία νέου πρωτοπόρου μηχανισμoύ αιφνίδιου ελέγχου όλων των δομών της Πρόνοιας που έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης.  Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν μεικτά κλιμάκια, με συμμετοχή επιθεωρητή της ΕΑΔ και ειδικευμένων σε θέματα κακοποίησης παθολόγων, ψυχιάτρων, ιατροδικαστών και κοινωνικών λειτουργών που πέρα από τον  διοικητικό έλεγχο προχωρούν σε ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση κάθε φιλοξενούμενου ατομικά. Οι έλεγχοι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κρήτη και Μυτιλήνη. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο ουσιαστικού ελέγχου των προνοιακών δομών της χώρας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι: «Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την αναδοχή. Είναι ο πιο ουσιαστικός μηχανισμός που έχουμε στα χέρια μας για να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Οφείλουμε να έχουμε – και έχουμε- άμεσα αντανακλαστικά προκειμένου να διασφαλίσουμε θεσμικά και επιχειρησιακά την προστασία όλων των παιδιών. Γι’ αυτό και όλοι μαζί, ο καθένας από την πλευρά του, εργαζόμαστε εντατικά ώστε να περιορίσουμε και, γιατί όχι, κάποια στιγμή να μηδενίσουμε τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα».

 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο