24 Μαΐου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Μια θέση εργασίας για κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καταρρίπτουμε τα στερεότυπα και υποστηρίζουμε έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει την ένταξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας στην αγορά εργασίας», δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο της Job Shadow Day / Εργασία Μαζί, που διοργανώνει το ίδρυμα «ΘΕΟΤΟΚΟΣ» επισκέφθηκε την ελληνική εταιρεία κατασκευής δερμάτινων ειδών, “CALLISTA crafts”, ώστε ακόμα μια φορά να υποστηρίξει τόσο τους ίδιους τους πολίτες, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία όσο και τους φορείς και εργοδότες που αναγνωρίζουν, υποστηρίζουν και ενισχύουν τις προσπάθειές τους. Εκεί, παρακολούθησε στην πράξη τη μέθοδο Εργασία Μαζί, μέσα από την εμπειρία δύο νεαρών γυναικών στο φάσμα του αυτισμού, τη Μαριαλίνα, ήδη εργαζόμενη στην Callista Crafts πάνω από ένα χρόνο, και την Σοφία, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την ένταξή της.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, είναι το άτομο με αναπηρία, που έχει ήδη ενταχθεί σε ένα εργασιακό περιβάλλον, να αποτελέσει παράδειγμα για το άτομο που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας για την ένταξή του. Απώτερος σκοπός είναι η εξοικείωση με τις απαιτούμενες δεξιότητες, τα χαρακτηριστικά και τις δυναμικές που αναπτύσσονται σε ένα εργασιακό περιβάλλον, καθώς και με τρόπους για την διαχείριση της συμπεριφοράς τους σε αυτό.

Μετά το τέλος της επίσκεψής της, η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Η υποστηριζόμενη απασχόληση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, αποτελεί σημαντικό όχημα για την ένταξή τους στην κοινωνία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα, αλλά διαφορετικότητα. Στόχος μας, μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου κάθε πολίτης θα νιώθει χρήσιμος και θα μπορεί να αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Εργαζόμαστε εντατικά, ώστε κάθε συμπολίτης μας να έχει ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, ανεξάρτητα από την αναπηρία του. Καλούμε και άλλους εργοδότες, επιχειρήσεις, αλλά και φορείς να υιοθετήσουν πρωτοβουλίες όπως αυτή και να συμμετέχουν σε πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ένταξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο