22 Μαΐου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε έγινε δεκτή η πρωτοβουλία της Ελλάδας για την προστασία των παιδιών από την Ουκρανία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά από την πρωτοβουλία και τις παρεμβάσεις της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, αποφασίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. η εκπόνηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης, στα οποία κάθε κράτος μέλος θα καταγράφει τη διαθεσιμότητα κάλυψης αναγκών φιλοξενίας και φροντίδας παιδιών από την Ουκρανία.

Είναι η πρώτη φορά που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίνονται άμεσα και συντονισμένα, σε έναν κοινό σχεδιασμό απέναντι σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, με σκοπό τη φιλοξενία και φροντίδα των πιο ευάλωτων πληθυσμών – των παιδιών της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Δόμνας Μιχαηλίδου, κάθε χώρα θα χαρτογραφήσει τις περιοχές και τις δομές όπου μπορεί άμεσα να φιλοξενήσει παιδιά, ενώ θα διοχετεύσει πληροφορίες κεντρικά στις Βρυξέλλες, αλλά και στα άλλα κράτη μέλη, ώστε να ελεγχθεί η διαθεσιμότητα χώρων φιλοξενίας στις κοινωνικές δομές (εν λειτουργία ή μη) κάθε κράτους- μέλους.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία σε επίπεδο καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών, πρώτη η Ελλάδα – μέσα από την παρέμβαση της Υφυπουργού στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για την παιδική προστασία την προηγούμενη εβδομάδα – τόνισε την επιτακτική ανάγκη για κάθε κράτος μέλος να αναλάβει άμεσα την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών στην Ουκρανία.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε μια γενική κατακραυγή της εισβολής στην Ουκρανία. Οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, με δράσεις και όχι λόγια, ώστε να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και απηύθυνα πρόσκληση και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε όλοι μαζί να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των παιδιών στο βασικό δικαίωμα της στέγασης, της τροφή και της υγειονομικής περίθαλψης. Είμαστε η Ενωμένη Ευρώπη. Στην πράξη. Όποτε ενώνουμε τις δυνάμεις μας και φροντίζουμε για κάθε παιδί που έχει ανάγκη».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο