18 Ιουλίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Κατάργηση διακρίσεων κατά των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους

Ομιλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΤΙΑ «10 Χρόνια ΣΥΔ – 10 Βήματα Μπροστά»

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο διεθνές συνέδριο του Κέντρου «ΕΣΤΙΑ», παραβρέθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Οι εργασίες του συνεδρίου είχαν ως θέμα «10 Χρόνια ΣΥΔ- 10 Χρόνια Μπροστά».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε την πρόεδρο και το ΔΣ της «ΕΣΤΙΑΣ», για την ολιστική φροντίδα που παρέχει εφ’ όρου ζωής σε μικρούς και μεγάλους με νοητική στέρηση.

Τόνισε το κοινό όραμα που υπάρχει για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των κοινωνικών αγκυλώσεων, που στιγματίζουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους αναγκάζοντάς τους να μένουν στο περιθώριο.

Αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που γίνονται για την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία, στην ίδρυση και λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης οι οποίες βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των ωφελουμένων,  καθώς και στην θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «H άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, η κατάργηση των διακρίσεων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, είναι στόχοι που για να επιτευχθούν χρειάζονται τη συμβολή όλων μας. Δεν είναι μόνο ζήτημα, πολιτικής βούλησης, νομοθετικού πλαισίου, ή πόρων, αν κι αυτά είναι αναγκαία προαπαιτούμενα. Χρειάζεται επιπλέον η ενεργητική στάση των ίδιων των πολιτών. Μέσα από το ατομικό και συλλογικό μας παράδειγμα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να καταφέρουμε η φυσική αναπηρία να μην είναι και κοινωνική αναπηρία».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο