22 Ιουνίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Η πρώτη αγκαλιά αλλάζει όχι μόνο τη ζωή ενός παιδιού, αλλά και εκείνου που θα την δώσει

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στην σπουδαιότητά της αναδοχής και στην αξία της πρώτης αγκαλιάς στην ζωή ενός παιδιού, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην ημερίδα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά», που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής – Παράρτημα Αναρρωτηρίου Πεντέλης και ο Δήμος Βριλησσίων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου: «Η προστασία και η φροντίδα κάθε παιδιού, ήταν και παραμένει προτεραιότητά μας. Εργαζόμαστε εντατικά, όχι μόνο για την πλήρη αποϊδρυματοποίηση, αλλά και για την πρόληψή της. Γιατί η  ιδρυματική φροντίδα, σίγουρα, δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες των παιδιών. Γι’ αυτό ενισχύουμε διαρκώς τον θεσμό της Αναδοχής. Για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί να μεγαλώσει σε μια οικογένεια, αυτή που θα νιώθει δική του. Γιατί η αναδοχή και η πρώτη αγκαλιά αλλάζει όχι μόνο τη ζωή ενός παιδιού αλλά και εκείνου που θα την δώσει».

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, 1.477 παιδιά μεγαλώνουν σήμερα σε δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά, τα 111 προορίζονται για υιοθεσία ενώ για έναν αριθμό παιδιών η επανασύνδεση με τη βιολογική οικογένεια ή η αποκατάστασή τους σε εναλλακτικές μορφές διαβίωσης αποτελεί προτιμότερη επιλογή. Αντίστροφα, 576 παιδιά όλων των ηλικιών προορίζονται για αναδοχή κάνοντας έτσι την αναδοχή το μέσο οικογενειακής αποκατάστασης για την πλειοψηφία των παιδιών των ιδρυμάτων.

Η κ. Μιχαηλίδου έκανε λόγο και για τις παρεμβάσεις της Πολιτείας αυτά τα τρία χρόνια που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε:

  • Στην σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτηση του μέχρι την ένταξη του στο Εθνικό Μητρώο υποψήφιων γονέων.
  • Στην θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, το οποίο κυμαίνεται από 325 έως και 1200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών.
  • Στην διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ παιδιού και αναδόχου, τα 50 έτη.

Τέλος, αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Ανάδοχη Πρώτη Αγκαλιά» και στην θετική επίδραση του στην ανάπτυξη κάθε παιδιού, η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι: «Σημαντικός αριθμός ερευνών μας έχει δείξει, ότι τα παιδιά ιδιαίτερα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα επηρεάζονται σε επίπεδο σωματικής ανάπτυξης, ανάπτυξης συναισθηματικών δεσμών και ανάπτυξης του εγκεφάλου τους. Συγκεκριμένα, παρατηρείται καθυστέρηση στη σωματική ανάπτυξη, αλλά και σε σημαντικούς δείκτες ανάπτυξης, όπως το βάρος, το ύψος και η περίμετρος του κεφαλιού. Γι’ αυτό για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάδοχη πρώτη αγκαλιά. Για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί θα μπορεί να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά, λαμβάνοντας την φροντίδα που του αξίζει, ακόμα και αν την έχει στερηθεί από το οικογενειακό του περιβάλλον. Στόχος μας να κινητοποιούμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας, ώστε να προσφέρουν στα πιο ευάλωτα παιδιά την πρώτη αγκαλιά που τόσο έχουν ανάγκη».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο