22 Μαΐου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Η προσβασιμότητα γίνεται προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση κάθε παρέμβασης που στοχεύει στην αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η αναπηρική κατάσταση είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης, και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα στοιχείο διαφορετικότητας που δικαιούται αναγνώριση και σεβασμό», τόνισε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στην πρώτη επιστημονική ημερίδα «Πρόσβαση Παντού», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Υπογραμμίζοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής, η κα. Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αποτελεί από την πρώτη στιγμή, υψηλή προτεραιότητά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αυτό άλλωστε, επιβεβαιώνει τόσο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο έβαλε ένα τέλος στις αποσπασματικές πολιτικές, όσο και η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, η οποία, μεταξύ άλλων, εισηγείται την ανάπτυξη και επικαιροποίηση προδιαγραφών προσβασιμότητας τόσο στο φυσικό, όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον.

Η Υφυπουργός, αναφέρθηκε και στις σημαντικές δράσεις προσβασιμότητας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως το Πρόγραμμα, ύψους 24 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει:

  • Την επιδότηση παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε κατοικίες και χώρους εργασίας στους οποίους κατοικούν ή εργάζονται άτομα με αναπηρία.
  • Την επιδότηση για παρεμβάσεις σε κτίρια όπου στεγάζονται φορείς και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, η χώρα μας προχωράει και στην ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 882/2010 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέλος, η κα. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Η συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλοι έχουν το δικαίωμα να υλοποιούν το δικό τους σχέδιο ζωής, χωρίς αποκλεισμούς και αθέμιτες διακρίσεις είναι μονόδρομος για εμάς. Γι’ αυτό το λόγο η προσβασιμότητα γίνεται προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση κάθε παρέμβασης που στοχεύει στην αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία. Οι ενεργητικές κοινωνικές πολιτικές είναι απαραίτητες, αλλά για να είναι αποτελεσματικές χρειάζονται τη συμβολή και την προσπάθεια όλων μας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο