21 Απριλίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Η διαφορετικότητα είναι πηγή πλούτου και την έχουμε ανάγκη – Στόχος μας, όλοι οι συμπολίτες μας, να έχουν ίσες ευκαιρίες παντού

Ομιλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Συνέδριο «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία»

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δεν μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε να είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορούμε όμως να είμαστε ίσοι! Η διαφορετικότητα είναι πηγή πλούτου και την έχουμε ανάγκη. Στόχος μας, όλοι οι συμπολίτες μας, να έχουν ίσες ευκαιρίες παντού, κυρίως όμως στην εργασία η οποία αποτελεί το κύριο εργαλείο χειραφέτησης του ατόμου», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Συνέδριο, «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η κα Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής της, αναφέρθηκε σε αρκετές από τις πολιτικές που έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται αυτά τα τρία χρόνια, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό την κοινωνική ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και την διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, η Υφυπουργός έκανε λόγο:

  • Για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού, που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα
  • Για το πρόγραμμα για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε άτομα με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες.
  • Για την ψηφιακή κατάρτιση για τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες.
  • Για πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης που σε πρώτη φάση αφορά 200 άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.
  • Για το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο κοινωνικής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία.

Επιπλέον, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα Κέντρα STEM, τα οποία αφορούν σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών και στόχο έχουν την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσα από τον κόσμο των θετικών επιστημών, της ψηφιακής τεχνολογίας και τις ρομποτικής.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε ότι: «Ως Πολιτεία, εφαρμόζουμε μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις με σκοπό να διασφαλίσουμε στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, ισότιμη πρόσβαση στα εθνικά συστήματα παιδείας και υγείας, όπως και σε κάθε δημόσιο αγαθό και υπηρεσία, αλλά και στην αγορά εργασίας. Στόχος μας, μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλοι έχουν λόγο και ρόλο. Γι’ αυτό άλλωστε εργαζόμαστε εντατικά αυτά τα τρία χρόνια. Για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού και να επενδύσουμε στο κοινό μέλλον όλων μας. Γιατί η αναπηρία δεν είναι ανημποριά, αλλά διαφορετικότητα μέσα στην κοινωνία μας και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο