20 Ιουνίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Ενισχύουμε έμπρακτα την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών με αναπηρία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στις εμβληματικότερες πολιτικές, δράσεις και παρεμβάσεις, που σχεδίασε και υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα Άτομα με Αναπηρία αναφέρθηκε, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στη Βουλή, με θέμα την Έκθεση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.

Ειδικότερα η Υφυπουργός, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη της Επιτροπής για:

  • Την Υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού, για την οποία το Υπουργείο εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότηταςχρηματοδότηση ύψους 42 εκατ. ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή, ενώ η καθολική εφαρμογή της υπηρεσίας χρηματοδοτείται μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2021-2027 με προτεινόμενο προϋπολογισμό ύψους 320 εκατ. ευρώ.
  • Την Πρώιμη Ανίχνευση, η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναμόρφωση των βρεφονηπιακών σταθμών και θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
  • Την Πρώιμη Παρέμβαση, η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος αφορά σε 1.450 παιδιά,με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης ύψους 34.392.500 εκατ. ευρώ.
  • Την Υποστηριζόμενη απασχόληση, η οποία θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης ύψους 9.420.000 εκ. ευρώ.
  • Την Ημιαυτόνομη Διαβίωση, η πιλοτική εφαρμογή του οποία αφορά σε παιδιά 16 ετών και άνω που διαμένουν σε ιδρύματα και χρηματοδοτείτε με 8.076.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.
  • Τις παρεμβάσεις προσβασιμότητας κατ’ οίκον, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 24 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούν στην επιχορήγηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας για4.000 ιδιωτικές κατοικίες,700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αναφερόμενη στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι τα περισσότερα από αυτά τα έργα, τα οποία περιλαμβάνονται εκεί, θα αλλάξουν την καθημερινότητα και τις προοπτικές των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας ήδη έχει γνωμοδοτήσει επί της Οδηγίας ΕΕ 2019/882 στο εθνικό δίκαιο σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών, που το Υπουργείο ως επισπεύδον χειρίζεται. Προσβλέπουμε σε μια διαρκή συνεργασία με την Αρχή και για τις υπόλοιπες  δράσεις. Για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα. Γι’ αυτό δεν μένουμε στην παροχή επιδομάτων, αλλά με ενεργητικές πολιτικές, ενισχύουμε διαρκώς την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών με αναπηρία. Με μια σειρά από παρεμβάσεις, τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουμε, διασφαλίζουμε την ίση συμμετοχή των συμπολιτών μας στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους. Είμαστε δίπλα σε όλες και όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο