20 Ιουλίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου από Παρίσι: «Φροντίδα για τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία»

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετέχει στο Παρίσι στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ενσωμάτωσε στο δίκαιό της τη Σύσταση για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, που έχει ως στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Μιχαηλίδου, «Οι «επενδύσεις» στην κοινωνική προστασία μέσω ενεργητικών πολιτικών και υπηρεσιών συμπληρωματικών των επιδομάτων πρέπει να αποτελέσουν τη βασική στρατηγική μας για την μείωση της παιδικής φτώχειας».

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών έγινε εκτενής αναφορά στην ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία σε επίπεδο καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών και υπεγράφη από τους Ευρωπαίους Υπουργούς η Διακήρυξη της 4ης Μαρτίου 2022 για την κατάσταση στην Ουκρανία. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας και προσωπικά της Υφυπουργού προτάθηκε να αναληφθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εκπόνηση εθνικών Σχεδίων Δράσης, στα οποία κάθε κράτος μέλος να καταγράφει τη διαθεσιμότητα κάλυψης αναγκών φιλοξενίας και φροντίδας παιδιών από την Ουκρανία.

Κατά την παρέμβασή της, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Κάθε χώρα να αναλάβει ένα Σχέδιο Δράσης για τα παιδιά στην Ουκρανία. Περίπου 80.000  παιδιά στην Ουκρανία διαβιούν σε ιδρύματα. Είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε κράτος μέλος να αναλάβει άμεσα την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει την πρόσβαση σε στέγη, τροφή, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο