18 Ιουλίου, 2024

Χαιρετισμός στις γυναίκες Ρομά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, θέλησε να απευθυνθεί στις γυναίκες Ρομά, υπογραμμίζοντας τη σημασία που διαδραματίζουν στις κοινότητες των Ρομά και στην Ελλάδα.

 

«Επιθυμούμε η γυναίκα Ρομά να αποτελέσει φορέα αλλαγής για την κοινωνική ένταξη, την ισονομία και τον απεγκλωβισμό των Ρομά από το φαύλο κύκλο της φτώχειας και του αποκλεισμού. Για την μάνα Ρομά ετοιμάζουμε τα πολύκεντρα για εκείνη και τα παιδιά της, για να υποστηρίζονται στις καθημερινές τους ανάγκες.

Για τις γυναίκες και τις οικογένειες τους, που ζουν σε καταυλισμούς μη αποδεκτούς, έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα της μετεγκατάστασής τους με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Θέλουμε οι γυναίκες Ρομά να βγουν ενεργά στο προσκήνιο,  γιατί πιστεύουμε στις ανεξάντλητες  και δημιουργικές δυνάμεις τους».

 

Από την πλευρά της, η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, Κατερίνα Γιάντσιου, στον χαιρετισμό της ανέφερε τα εξής: 

 

«Η Ειδική Γραμματεία επισημαίνει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει για το έργο της η γυναικά Ρομά. Οι Ελληνίδες Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού και η Ειδική Γραμματεία επενδύει σ’ αυτές για την επιτυχία των σχεδιασμών της. Ευχόμαστε κάθε κοινή ελπίδα και όραμα για την γυναίκα συμμέτοχο στα κοινά, να ευοδωθεί. Το όραμά μας υποστηρίζουν οι γυναικείες συλλογικότητες Ρομά και οι Ρομά γυναίκες Επιστήμονες, τις οποίες και χαιρετίζω, δηλώνοντας την θέληση και αποφασιστικότητά μας να συνδράμουμε στον πολλαπλασιασμό των παραδειγμάτων τους».

Μετάβαση στο περιεχόμενο