24 Απριλίου, 2024

Απάντηση στον ΣΕΒ

Η επιβολή κανόνων στο καθεστώς των εργολαβιών και των υπεργολαβιών, είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για πρώτη φορά θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, διευρύνουν την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η στάση του ΣΕΒ, που ζητά απόσυρση των διατάξεων αυτών με πρόφαση την επίκληση του «διαχειριστικού κόστους» για τις επιχειρήσεις, ουσιαστικά δηλώνει την αντίθεσή του στην επιβολή κανόνων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδίως, μάλιστα, όταν το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ρυθμίσεις που αίρουν χρόνια γραφειοκρατικά βάρη για τις επιχειρήσεις.

Η θέση του Υπουργείου Εργασίας είναι σαφής και ξεκάθαρη, οι επιχειρήσεις, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι θα αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Όσοι επιθυμούν «τυφλά σημεία» και «μαύρες τρύπες» στα εργατικά δικαιώματα, όσοι θέλουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους θα δυσαρεστηθούν.

Πρόσφατες Ανακοινώσεις

Ημερολόγιο Ανακοινώσεων

Απρίλιος 2024
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Μετάβαση στο περιεχόμενο