14 Ιουλίου, 2024

Απάντηση στην αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό

Η αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για το Ελληνικό Συνταξιοδοτικό Σύστημα, για την περίοδο 2016- 2070, επιβεβαιώνει ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού διασφαλίζει την οικονομική ισορροπία του Δημόσιου Συνταξιοδοτικού Συστήματος επιτυγχάνοντας, ταυτόχρονα, οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αναλογιστικές μελέτες ορίζουν ότι αυτές λαμβάνουν υπόψη τα νομοθετικά δεδομένα όπως ισχύουν κάθε φορά κατά το χρόνο της σύνταξης των μελετών.

Έτσι, ο νόμος 4387/2016 είχε συνοδευτεί κατά την κατάθεσή του στη Βουλή από αναλογιστική μελέτη, η οποία λάμβανε υπόψη της τις προβλέψεις του νόμου για τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς. Η τελευταία αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ως όφειλε, έλαβε υπόψη της τα νομοθετικά δεδομένα, σχετικά με την προσωπική διαφορά, όπως αυτά ισχύουν κατά το χρόνο σύνταξής της και δεν προκαταλαμβάνει, ασφαλώς, μελλοντικές μεταβολές.

Όσον αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης, κανείς δεν ξεχνά ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2014 έκοψαν οριζόντια 11 φορές τις συντάξεις από 20% έως και 50% και συνολικά κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ παρέδωσαν τα ταμεία με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ.

Συστήνουμε, λοιπόν, στους εκπροσώπους του παλαιού πολιτικού συστήματος της χώρας, οι οποίοι χρεοκόπησαν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δηλώνουν οπαδοί της ιδιωτικής ασφάλισης, αντί να κουνάνε το δάχτυλο, να κάνουν αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους και να μην τρομοκρατούν ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο